Zelenskyj vyznamenal Černochovou s Lipavským. Čeho si Ukrajina na české pomoci váží?

Kyjev si zjevně cení české pomoci v době války ve své zemi. Důkazem budiž fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udělil státní vyznamenání ministryni obrany Janě Černochové (ODS) a šéfovi tuzemské diplomacie Janu Lipavskému (Piráti). Ukrajina za podporu proti ruské agresi ocenila i celou řadu dalších světových státníků, mezi nimi například předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou či ministra zahraničí USA Antonyho Blinkena.

„Prezident Volodymyr Zelenskyj mi za zásluhy o posílení státní suverenity a územní celistvosti udělil Řád kněžny Olgy II. stupně. Jsem nesmírně poctěna a vnímám to i jako ocenění všem kolegům z ministerstva obrany, kteří na podpoře Ukrajiny tvrdě pracují,“ okomentovala na Twitteru své ocenění ze strany ukrajinské hlavy státu Černochová.

Ta svůj příspěvek doplnila o heslo, které se stalo symbolem podpory Kyjeva v jeho zápolení proti Rusku – „Sláva Ukrajině“.

Stejně jako Černochová se vyznamenání dočkal také šéf tuzemské diplomacie. „Byl jsem vyznamenán ukrajinským Řádem za zásluhy od prezidenta Volodymyra Zelenského. Jde o ocenění celé české diplomacie, která stojí bok po boku Ukrajiny a podporuje tuto evropskou zemi v obraně před Putinovou barbarskou válkou. Brání i nás,“ děkoval na Twitteru Lipavský s dovětkem, že „Česko je a bude s vámi, dokud Ukrajina nezvítězí“.

Oba čeští politici ovšem dostali rozdílné vyznamenání. Černochová se dočkala Řádu kněžny Olgy, což je ocenění udělované výhradně ženám, a to za jejich činnost v oblasti státnictví, kultury, vědy a dalších činností. Lipavského Řád za zásluhy je pak de facto ukrajinskou obrodou českého stejnojmenného řádu.

Vyznamenání se dočkala von der Leyenová i slavná herečka

Zelenskyj udělováním vyznamenání ocenil nejen představitele české vlády, ale i státníky z mnoha jiných zemí či institucí, které Ukrajinu v odporu proti ruské invazi podporují.

Řád knížete Jaroslava Moudrého I. stupně si vysloužili končící italský premiér Mario Draghi společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Druhou třídu stejného vyznamenání pak dostali americký ministr zahraničí Antony Blinken, šéf Pentagonu Lloyd Austin, šéf sboru náčelníků štábů armády USA Mark Milley nebo náčelník Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky Daniel Zmeko.

Ukrajinská hlava státu rozdala vyznamenání i několika desítkám dalších světových politiků či armádních činitelů, ale i postavám z ranku kultury. Jedno z vyznamenání míří i k americké herečce Jessice Chastainové, která před časem zamířila na Ukrajinu a se Zelenským se setkala.

Ocenění pro země dodávající munici a výzbroj

S oceněními Volodymyr Zelenskyj každopádně míří na země, které Ukrajině v době současné války poslaly ekonomickou, ale hlavně i vojenskou pomoc v podobě munice, zbraní i těžké techniky.

Česká republika v tomto ohledu patří mezi nejaktivnější státy. Vláda v uplynulých měsících schválila odeslání hned několika zásilek zbraní i vozidel. Na Ukrajinu putovaly namátkou třeba houfnice DANA a plno munice.

Premiér Petr Fiala (ODS) o sobě dal vědět také tím, že několik týdnů po začátku války zamířil společně se svým polským a slovinským protějškem přímo do ostřelovaného Kyjeva, aby se zde setkal se Zelenským. Jeho vláda později uvedla, že obnova a pomoc Ukrajině je jednou z jejích priorit při českém předsednictví v čele Evropské unie.

Tagy:
válka ocenění Ukrajina diplomacie Ursula von der Leyenová Jan Lipavský Jana Černochová Kyjev Antony Blinken Lloyd Austin Mario Draghi Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vláda ČR Jessica Chastainová