Úleva živnostníkům? Ministerstvo financí chce zvýšit limit pro povinnost odvádět DPH

Zbyněk Stanjura

Snížení spotřební daně? Nafta a benzin nezlevní o plnou částku, upozorňují ekonomové

Již od příštího roku by se povinnost registrace k placení daně z přidané hodnoty měla vztahovat na podnikatele, jejichž roční obrat dosáhne dvou milionů korun. Stejný limit by se měl týkat také možnosti přechodu do režimu paušální daně. Navrhuje to ministerstvo financí. Podle odborníků jde o správný krok, který drobným podnikatelům výrazně uleví.

Návrh na zdvojnásobení limitu pro povinnost registrovat se jako plátce DPH nebo možnost přejít do režimu paušální daně poslalo ministerstvo financí v pondělí do připomínkového řízení.

V současné době se k DPH musí registrovat každý podnikatel (i živnostník), jehož tržby ve dvanácti po sobě jdoucích měsících dosáhnou nejméně jednoho milionu korun.

„Návrh ministerstva financí je správný a jeho prosazení by pomohlo zvláště osobám samostatně výdělečně činným a živnostníkům. Mnozí z nich jsou nynější složitou ekonomickou situací neblaze zasaženi, takže i z tohoto důvodu by úleva v podobě navýšení limitu pro plátcovství DPH byla vhodně načasovaná a přínosná,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Tři pásma, tři různé částky

Úřad Zbyňka Stanjury (ODS) ale ještě musí zvýšení limitu prosadit na unijní úrovni. „Nejpozději letos v červnu by měla být na úrovni Evropské unie schválena žádost ministerstva financí o navýšení uvedeného limitu,“ dodal Kovanda.

Jak už bylo řečeno, dvoumilionový limit by se měl týkat také možnosti živnostníků přejít do režimu paušální daně. Jinak řečeno, kdo z živnostníků utrží méně než dva miliony, nebude muset od roku 2023 podávat daňové přiznání a pouze státu posílat každý měsíc pravidelnou paušální částku, která bude obsahovat daň z příjmů a odvody na zdravotní a sociální pojištění.

Ministerstvo financí na rozdíl od současné podoby paušální daně (která je stanovená jedinou částkou) chce zavést tři pásma. V prvním by se ocitli podnikatelé s ročním příjmem do jednoho milionu korun, kteří by měsíčně platili 6,5 tisíce korun. Druhé pásmo je v návrhu ohraničeno ročním příjmem 1,5 milionu, z něhož by se měsíčně státu odvádělo 16 tisíc. Pokud by podnikatel „spadl“ do posledního pásma, platil by měsíčně 26 tisíc.

Tagy:
ODS CNN Prima NEWS Lukáš Kovanda OSVČ Evropská unie živnostníci DPH Ministerstvo financí Zbyněk Stanjura paušální daň vláda daň Ministerstvo financí České republiky TRINITY BANK a.s. roční příjem