Kovanda: Snížení spotřební daně na pohonné hmoty nic neřeší. Řidiči to na ceně nepoznají

Ekonom Lukáš Kovanda

K VĚCI (69)

Od června by se měla snížit spotřební daň na benzín a naftu o korunu padesát na litr. Jde však o nešťastné řešení situace, které nebude mít velký účinek, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v pořadu K věci. Vláda by se podle něj měla zaměřit na rafinérie, které kupují levnou ropu od Ruska a prodávají ji za nepřiměřenou cenu. Kabinet ale ve vysílání na CNN Prima NEWS Kovanda pochválil za zrušení elektronické evidence tržeb (EET).

„Vláda jedná pod tlakem a musela něco udělat. Snížení daně o korunu padesát ale nic nevyřeší, a navíc je to opatření, které bude trvat pouhé čtyři měsíce. Podle mě to řidiči vůbec nepoznají,“ řekl Kovanda a dodal, že cena pohonných hmot kvůli konfliktu na Ukrajině narostla přibližně o 15 korun a v takovém případě snížení daně o desetinu podle něj nedává smysl.

„To opatření nic neřeší, ale vláda může tvrdit, že něco dělá. Přichází o své obhájce, protože ztratila zásadovost, ale nezískává ani oponenty, protože podle nich dělá málo. Z politického hlediska jde o ten horší krok,“ zdůraznil ekonom ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nyní by vláda měla jednat s čerpacími stanicemi o maržích, to ale podle Kovandy nereflektuje dění na trhu. „Určitě té situace také trochu zneužívají, hlavní problém je ale přímo v rafinériích,“ uvedl. Polské a maďarské rafinérské firmy ovládají většinu trhu a mají nejvíc čerpacích stanic. Podle Kovandy kupují ruskou ropu, která je momentálně ve slevě, ale prodávají ji za západní ceny. „Je potřeba na rafinérie vyvinout politický, veřejný i mediální tlak,“ řekl Kovanda v pořadu K věci.

Důvěra spotřebitelů se propadla

„Lidé už pochopili, že když se sejde inflace pandemická a ukrajinská, půjde o velkou finanční nálož,“ podotkl dále ekonom s tím, že veřejnosti se zdá, že ostatní státy už pro své občany něco dělají a v Česku stále nic. Toto politicky nešťastné chování je ale podle Kovandy ekonomicky správné. Ostatní státy už prý léčí své veřejné finance, zatímco my jsme s tím ještě nezačali.

„Teď je ještě brzy na to, dělat nějaké kroky. To nejhorší nás teprve čeká, protože se opravdu může stát, že se Rusko zavře kohoutky s plynem a nastane finanční šok. A vláda bude muset mít nějakou munici, jinak přijde ekonomický rozvrat,“ vysvětlil Kovanda.

V takovém případě podle něj dojde na regulaci platů a mezd. „Vláda to bude mít velmi těžké, protože ekonomická situace bude velkou nahrávkou na smeč opozici. Propad životní úrovně bude takový, jaký lidé v podstatě nepamatují od začátku 90. let a myslím, že na to vláda nebude mít dostatečnou munici, byť se ji teď snaží střádat,“ předpověděl ekonom.

EET byla vlajková loď Babišovy éry

V čem si ale vede česká vláda dobře, je dodržení slibu zrušit EET, která podle něj byla fiaskem. „Byla to vlajková loď Babišovy éry. Podnikatelé budou muset ty systémy vyhodit. Je to určitě plýtvání peněz, protože je mohli použít na něco jiného. ODS se ovšem netajila tím, že pokud se dostane k moci, EET zruší. Politicky je to správně. Bylo by zvláštní, kdyby ODS couvla,“ řekl Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj si za elektronickou evidencí služeb už na konci nestál ani sám Andrej Babiš. Nějaké výnosy určitě přinesla, podle ekonoma to ale nebylo výhodné, protože náklady na její zavedení byly mnohem vyšší.

Tagy: