Šestiletá dívka skončila v babyboxu ve Varšavě. Rodiče ji tam dali v den jejích narozenin

Do babyboxu v Sokolově někdo odložil novorozeného chlapce.

V babyboxu ve Varšavě skončila šestiletá holčička

V babyboxu ve Varšavě skončila v den svých šestých narozenin malá holčička. Elizu tam dal její otec. Rodina měla dluhy a otci hrozí navíc vězení za neplacení alimentů. Dívka ale řekla své jméno i adresu a policisté ji mohli odvézt domů. Tam je překvapily černé pytle, kam už rodiče stihli vyhodit její hračky.

Šestiletou Elizu uložil do babyboxu u františkánského kláštera ve Varšavě minulý týden její otec. Uvnitř ji našly jeptišky, které jej spravují. Ty zavolaly na policii. „O dívku bylo dobře postaráno, byla v dobrém stavu a nevyžadovala hospitalizaci,“ sdělil mluvčí policie Jakub Pacyniak.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak zabránit šikaně dítěte? Psycholog poradil pět pravidel, jak ji utnout už v zárodku

Dívka policistům uvedla, že bydlí ve městě Nasielsk, vzdáleném asi 50 kilometrů od Varšavy. Když vyšetřovatelé našli dům rodiny, čekalo na ně smutné zjištění. Dívčiny hračky byly naházené v pytlích na odpadky přede dveřmi, napsal deník Bild.

Podle informací polského webu Fakt měly roli hrát peníze. Rodiče jsou prý hluboce zadlužení. Dívčin otec Radek má problémy s placením výživného, zatímco matka Wiola si opakovaně půjčovala peníze. „Měli spoustu dluhů a brali si půjčky,“ řekl polskému webu jeden z příbuzných. „Radek odjel vydělávat peníze do Holandska a Wiola se starala o dům a dceru. Dluhy je drtily,“ dodal.

Lidem ve městě je šestileté dívky velmi líto. Mluví o skandálním chování jejích rodičů. „Nechápu a asi nikdy nepochopím, co ty rodiče k tomu vedlo. Někdy jsou lepší a horší dny, ale takové věci se nedělají. Jde o nevinné dítě, které potřebuje péči a podporu. Matka, která miluje vlastní dítě, takové věci nedělá. Pokud jste v těžké situaci a máte problémy, měli byste vyhledat pomoc a nezbavovat se dítěte, které jste nosili pod srdcem,“ říkají sousedé.

Policie nyní dívčiny rodiče vyšetřuje. Eliza je v současné době v dětském domově ve Varšavě. Soud bude rozhodovat, zda tam musí zůstat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Mladíci zdemolovali pelhřimovský babybox. Zřejmě šlo o opilecké řádění, natočila je kamera

Tagy: