Unijní podpora Ukrajině nevydrží věčně. Délka války může být problém, varoval Vondra

Alexandr Vondra (ODS) v pořadu K věci

K věci (1111)

Na úrovni Evropské unie je ve válce nejdůležitější udržet jednotu v podpoře Ukrajiny, myslí si europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Rozhodující v tomto ohledu podle něj bude postoj zemí, které napadený stát podporují ve vojenské oblasti. Solidarita evropských států prý vydrží, její trvání však nebude věčné.

Jednotnost politiky západních zemí směrem k Ukrajině mohou podle Vondry ohrozit v dlouhodobém horizontu domácí tlaky. „Podpora vydrží, ale ne neomezeně dlouhou dobu. Pokud by konflikt trval hodně dlouho, budeme mít problém. Ale není to otázka tohoto roku či začátku toho příštího,“ podělil se europoslanec o své předpovědi.

„Rozhodující je postoj zemí, které Ukrajině hodně pomáhaly ve vojenské oblasti – Spojené státy, Velká Británie a Polsko,“ shrnul Vondra. Nezapomněl zmínit ani nekonfrontační přístup francouzského prezidenta: „Očekával bych, že Emmanuel Macron začne vyzývat k jednání a nabízet své služby. Už to dělal na jaře s nepříliš velkým úspěchem.“ Na druhé straně však ocenil změnu v politice „obvyklých podezřelých“, kteří byli na začátku války s vojenskou pomocí Ukrajině opatrní. Slovním obratem narážel na Němce, kteří se k větším dodávkám vojenské techniky odhodlali až v posledních měsících.

Státy sedmadvacítky se zároveň posunuly v otázce přijetí Ukrajiny do Unie. Přiznání kandidátského statusu však bylo podle Vondry pouze prvním, spíše symbolickým krokem: „Ještě se povede velký boj. Proces samotného přijímání bude těžší. Tohle byl politický příslib, který nikoho moc nestál.“

Zacharovové nevěřím ani nos mezi očima

Naději na ukončení války příměřím v dohledné době europoslanec nevidí. Signály z Moskvy o možné otevřenosti k jednání pro něj nejsou důvěryhodné. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové by prý „nevěřil ani nos mezi očima“. O mírové hovory podle něj stále nemá zájem ani Ukrajina. Kyjev totiž bude zřejmě nejdřív chtít osvobodit významnější část svých východních území.

„Pokud se Zelenskyj rozhodne nějaké území v zájmu míru obětovat, on ponese politickou odpovědnost. My bychom mu v tom případě měli pomoct. Mír je v zájmu všech. Ne však mír, který je v nějakém ohledu vnucený,“ popsal Vondra hypotetický scénář ukončení konfliktu.

Tagy: