Úchvatný poklad se skrýval v garáži: Našla se unikátní Dalího díla, majitel na ně zapomněl

V jedné z garáží v prestižní londýnské čtvrti Mayfair byla objevena unikátní sbírka litografií světově proslulého surrealistického umělce Salvadora Dalího. Tento nečekaný nález byl učiněn během rutinní návštěvy antikváře Chrise Kirkhama, který byl přizván k ohodnocení starožitností v soukromé rezidenci, informuje americká CNN.

„Byl to úžasný nález. Byl jsem pozván, abych posoudil nějaké starožitnosti v domě jednoho klienta. Během návštěvy mě prodávající vzal do své garáže a hle, našel se tam poklad surrealistických litografií – a to hned patnácti,“ uvedl Kirkham pro zpravodajství CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Film Krajan bude bojovat o studentského Oscara. Snímek z písecké FAMO se dostal do finále

Kromě deseti litografií podepsaných samotným Dalím sbírka obsahuje také pět litografií od francouzského malíře, rytce, ilustrátora a sochaře Théa Tobiassea.

Majitel těchto děl je v 70. letech minulého století zakoupil asi za 500 liber (přibližně 15 tisíc korun) v galerii v centru Londýna s úmyslem zarámovat je a vystavit ve svém domě. K tomu se ale nikdy nedostal a v průběhu let na ně zapomněl. Sbírka tak zůstala téměř půl století ležet v garáži bez povšimnutí.

Nyní se však majitel sbírky chystá do důchodu a prodává svůj majetek. Rozhodl se proto nabídnout vzácnou sbírku k prodeji prostřednictvím aukční síně Hansons Richmond. Ta má na svých stránkách uvedeno, že aukce se bude konat 30. září a odhaduje se, že celá kolekce by mohla být vydražena až za pět tisíc liber (přibližně 150 tisíc korun).

„Dalí a Tobiasse jsou vysoce ceněni a vše, co je s nimi spojeno, je vyhledáváno,“ uvedl Kirkham.

Salvador Dalí se narodil v roce 1904 v Katalánsku a byl jedním z nejvýznamnějších umělců 20. století. Jeho tvorba je charakteristická technickou precizností, surrealistickými motivy a bizarními obrazy, které často zkoumají podvědomí a sny. K jeho nejznámějším dílům patří malba Trvání paměti, známá pro své roztékající se hodiny. Dalího díla ovlivnila různá umělecká hnutí, včetně kubismu a impresionismu, a inspiroval se také teoriemi Sigmunda Freuda.

Théo Tobiasse byl o třiadvacet let mladší než Dalí. Narodil se v Palestině židovským rodičům, většinu života ale strávil ve Francii, kam se jeho rodiče odstěhovali, když mu byly čtyři roky. Židovský původ je v jeho tvorbě patrný, stejně tak jako zážitky z druhé světové války. Jeho práce často zachycují témata exilu, lásky a duchovního hledání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Potvrzeno, legendární Oasis se vrací na scénu. Skupina oznámila sérii velkých koncertů

Tagy:
Londýn CNN kultura malba Salvador Dalí výtvarné umění litografie umění, kultura, zábava a média Théo Tobiasse litograf