Další přestřelka Rakušana. Ministr začal vysvětlovat kolektivní vinu, obula se do něj Konečná

Vít Rakušan a Kateřina Konečná

360° 14.8.2023

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se pustil do složitého vysvětlování svého postoje ke kolektivní vině. Podle něj ji nelze uplatňovat na Ukrajince, ale na celé Rusko jako stát ano. Rakušan se do problémů s výkladem kolektivní viny dostal po dvou napadeních žen Ukrajinci, kteří jsou obviněni ze znásilnění. S kritikou ministra vnitra přispěchal předseda opoziční SPD Tomio Okamura, podle kterého by měl Rakušan ze svého místa odejít. Podle předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné jsou ministrova slova pokrytectvím. Rozporů v Rakušanových výrocích si ale všimli i komentátoři ve vysílání CNN Prima NEWS.

V poslední době se staly dva případy znásilnění, ve kterých hrají roli mladí Ukrajinci. Ministr vnitra Vít Rakušan proto vystoupil na tiskové konferenci, kde apeloval, aby nebyla uplatňována kolektivní vina vůči cizincům, a odmítl rozdmýchávání vášní. Kritici ale Rakušanovi předhazují, že princip kolektivní viny je uplatňován na ruské občany, kteří se nemohou dostat na území České republiky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Experti: Přestřelka Rakušana s Okamurou? Ministr dělá velkou chybu. Vláda nemá hysterčit

Rakušan v reakci na kritiku v úterý uvedl, že uplatňování viny na stát a jednotlivé osoby není totéž. „Rozmohl se nám tu takový nešvar: že prý nemáme odsuzovat kolektivní vinu vůči Ukrajincům, když sami uplatňujeme totéž vůči Rusům. Tak znovu: pokud se zločinu dopustí člověk, je potrestán člověk. Pokud se zločinu dopustí stát, je potrestán stát. Včetně svých občanů, jinak to nejde. Takže jednou provždy, Péťo, Káťo a vy ostatní, co děláte, že to nechápete: ne, není to totéž,“ uvedl ministr vnitra.

Na jeho slova reagovala předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, která začala přátelským oslovením. „Víťo, nešvar, který se nám tu rozmohl, je hlavně Vaše pokrytectví a dvojí metr,“ napsala k příspěvku.

Apelu Rakušana na odmítání kolektivní viny si ale už dříve všimli političtí komentátoři. Ti také upozornili na rozpor, jak se Vít Rakušan vyjadřuje o Ukrajincích a Rusech. „Rakušan mluví o tom, jak je kolektivní vina nepřijatelná. Také si to myslím, protože zločin je zločin, který udělal jednotlivec nebo skupina jednotlivců. Jsem rád, že to říká i prezident Pavel. Pokud ale něco takového tvrdíme, musí se tak i konat vždy a ve všech případech. Je naprosto absurdní, aby uplatňovali kolektivní vinu na operní pěvkyni, která žije v Rakousku a má u nás vystupovat, kvůli tomu, že vlastní ruský pas,“ uvedl komentátor Thomas Kulidakis v pořadu 360 na CNN Prima NEWS.

Podobně se dříve vyjádřil i komentátor MF DNES Petr Kolář. Podle něj je kolektivní vina uplatňována již delší dobu a vstup do země odepíráme i dalším. „Mluví o tom, že teď nesmíme uplatňovat kolektivní vinu. Každý mu ale připomene vyhoštění ruské tenistky, která se přitom vymezovala proti Putinovi a jeho válce,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Okamura připomněl Putina v pytli

Ministr vnitra Vít Rakušan se také dostal do slovní přestřelky s opozičním poslancem Tomiem Okamurou. Předseda SPD totiž připomněl vlajku, kterou loni 28. října vyvěsilo ministerstvo vnitra. Na ní byl vyobrazen Vladimir Putin v pytli na mrtvoly. „Ministr vnitra a předseda STAN Rakušan, který má ve vládě na starosti bezpečnost našich občanů, dal Ukrajincům z našich veřejných peněz pytel na Putina a nakonec v něm skončila česká holka. Je to odporné, ale je to bohužel tak,“ uvedl Okamura.

Předseda opozičního hnutí tím reagoval na případ znásilnění v Plzni. Ukrajinec měl napadenou následně pořezat a zabalit do pytle. „Vít Rakušan by se měl okamžitě pakovat,“ doplnil předseda SPD.

Rakušan na Okamurova slova ihned reagoval. „Snažil jsem se popsat, jak ubohé a hloupé by bylo zneužívat brutální napadení dívky v Plzni k vlastnímu politickému byznysu. Ale pan Okamura to v kostce předvedl za mě. Nebuď jako Tomio, nerozjížděj tu novodobou hilsneriádu,“ napsal Rakušan.

Tagy: