V pytli na Putina skončila česká holka, napadl Okamura šéfa STAN. Rakušan mu úder vrátil

Pomyslné druhé kolo přestřelky na sociální síti Twitter zahájil předseda SPD Tomio Okamura. Ministrovi vnitra Vítu Rakušanovi (STAN) v souvislosti se znásilněním a pokusem o vraždu 15leté dívky v Plzni připomněl vlajku, kterou 28. října minulého roku vyvěsil na ministerstvu. Na ní byl vyobrazen ruský prezident Vladimir Putin v pytli na mrtvoly. S odkazem na Ukrajince, kterým údajně daroval „pytel na Putina, ale nakonec v něm skončila česká holka, se má (Rakušan) okamžitě pakovat,“ konstatoval předseda SPD. Ministr si nenechal urážku líbit a jednání Okamury označil za „rozjíždění novodobé hilsneriády“.

„Ministr vnitra a předseda STAN Rakušan, který má ve vládě na starosti bezpečnost našich občanů, dal Ukrajincům z našich veřejných peněz pytel na Putina a nakonec v něm skončila česká holka. Je to odporné, ale je to bohužel tak,“ napsal Okamura a k příspěvku přiložil fotografii. Ta byla pořízena na konci října minulého roku a zachycuje vyvěšené vlajky na ministerstvu vnitra.

Resort mezi ukrajinskou a českou vlajku doplnil jednu černou, jež měla symbolizovat Putina ve vaku na mrtvoly. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal tehdy na sociální sítě k fotografii s kontroverzní vlajkou vyvěšenou na ministerstvu Rakušan.

ČTĚTE TAKÉ: Co SPD předvádí kolem Ukrajinců? Hyenismus a vyvolávání nenávisti, míní komentátor

Okamura odkazem na vlajku reagoval na hrozivý případ z Plzně, kdy byla teprve 15letá dívka znásilněna mladým cizincem – podle jeho slov Ukrajincem. Obviněný muž napadenou následně pořezal, poté ji zabalil do pytle a shodil ze srázu. Dívka však smrt pouze předstírala, incident přežila a později si sehnala pomoc. „Vít Rakušan by se měl okamžitě pakovat,“ doplnil předseda SPD.

Reakce ministra na sebe nenechala dlouho čekat. „Snažil jsem se popsat, jak ubohé a hloupé by bylo zneužívat brutální napadení dívky v Plzni k vlastnímu politickému byznysu. Ale pan Okamura to v kostce předvedl za mě. Nebuď jako Tomio, nerozjížděj tu novodobou hilsneriádu,“ napsal Rakušan.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dívka z Plzně si trauma může nést celý život, míní psychoterapeut

Odkazoval tak na případ z přelomu 19. a 20. století, kdy byl Žid Leopold Hilsner obviněn z vraždy 19leté křesťanky Anežky Hrůzové. Pojem hilsneriáda je spojován právě s těmito procesy a celospolečenskou diskuzí, která s případem souvisí. Jednalo se o největší projevy antisemitismu na českém území v 19. století.

Už dříve se kvůli případu z Plzně do sebe oba předsedové na sociálních sítích lidově řečeno pustili. Okamura ministra nazval „lidskou hyenou a zrůdou“. Rakušan pro změnu reagoval, že Okamuru dříve považoval „jen za směšného podivína“, ale nyní „povýšil na šejdíře národního formátu“.

Tagy: