Uprchlíci nejsou figurky. Hřibův návrh na přerozdělování není reálný, zdůrazňuje Kuba

Martin Kuba

Tisková konference premiéra Fialy po setkání s hejtmany

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) není spokojen s výsledkem čtvrtečního jednání hejtmanů s vládou. Podle Hřiba totiž nepřineslo posun v požadavku na přesun části ukrajinských uprchlíků z přeplněné Prahy do jiných krajů. Předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) v reakci na to sdělil, že není možné zacházet s utečenci jako se šachovými figurkami. Poté navrhnul vlastní řešení.

Hřib dlouhodobě po vládě žádá systémové řešení, které by zařídilo přesun části uprchlíků z Prahy do méně přeplněných regionů, tedy takzvané relokace. „Takový pobyt lze uložit bez porušení práva EU. Čtvrteční jednání hejtmanů s vládou však nepřinesla ohledně tohoto požadavku posun,“ uvedl pražský primátor.

Problém v rámci přerozdělování utečenců připustil i premiér Petr Fiala (ODS). „Od začátku ruské invaze přišlo do Česka 390 tisíc uprchlíků, z toho více než 80 tisíc je na pracovním trhu. Jsme si vědomi problémů s nerovnoměrným rozdělením utečenců do jednotlivých regionů. Ve spolupráci s kraji a obcemi budeme situaci dál řešit,“ přislíbil předseda vlády.

Fialův stranický kolega – předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba – ale Hřibovy požadavky považuje za zcestné. „Ne všichni hejtmani jsou s návrhy pana Hřiba spokojeni. Kolik uprchlíků se na území Prahy či v Jihočeském kraji skutečně nachází? Nevím to já, neví to pan Hřib ani premiér Fiala,“ řekl Kuba.

Podle něj totiž není jasné, kolik utečenců se již vrátilo zpět na Ukrajinu nebo to alespoň v brzké době plánují. Tuto skutečnost popsal na příkladu zápisů ukrajinských dětí do českých škol, jejichž termín vyprší již tento pátek.

„Do škol se zatím přihlásilo asi 40 tisíc ukrajinských dětí ze 70 tisíc. Nevíme, jestli těch 30 tisíc je už zpět na Ukrajině nebo jejich rodiny tento návrat v létě plánují, a proto k zápisu nepřišly. Nacházíme se v tekutých píscích. S lidmi se počítá ohledně nějakých statistik. Na papíře to vypadá hezky, ale nelze to takto naplánovat a ty lidi rozvážet po regionech,“ uvedl Kuba.

Hřib: Znovuotevření uprchlického centra je nesmysl

Místo relokací by se Kuba uchýlil spíš k přirozené motivaci: „Nedá se to plánovat, jako by uprchlíci byli figurky na šachovnici, jsou to lidé. Musíme vyvinout přirozený tlak. Například aby si uprchlíci po pěti měsících alespoň z části platili nájem. Třeba by se pak z Prahy přesunuli někam, kde je levnější a dostupnější bydlení. Nutilo by je to přemýšlet, kde chtějí žít.“

Téma relokací podle Fialy na jednání vznesl pouze Hřib. Zástupci vlády se prý bavili s hejtmany hlavně o praktických dopadech na kraje, například právě o školství či o tom, jak se projevila úprava nároku na pětitisícový příspěvek běžencům. O financování a dalším provozu krajských center asistence uprchlíkům by mělo být rozhodnuto v průběhu léta.

Podle dat o vytíženosti a podle vývoje navrhne ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) další nastavení celého systému. Hřib novinářům řekl, že se nic nemění na fungování pražského centra ve Vysočanech, i když jeho znovuotevření vzhledem k vytíženosti hlavního města dál považuje za nesmyslné.

Tagy: