Uprostřed oceánu hoří loď plná Bentley, Lamborghini a Porsche. Unáší ji proud

V severním Atlantiku už od středy hoří loď naložená takřka čtyřmi tisíci luxusním vozidel koncernu Volkswagen. Dvousetmetrové plavidlo Felicity Ace bylo na cestě z Německa do USA, kvůli šířícímu se ohni jej musela posádka opustit. Vrak je nyní unášen proudy.

Jako kdyby nestačilo, že je automobilový průmysl sužován problémy spojenými s nedostatkem polovodičových součástek a pandemií koronaviru, která se také podepsala pod odstávky výroby. Drahocenného nákladi vozů Bentley, Lamborghini či Volkswagen mířící na palubě nákladní lodi z Německa do USA se jejich už beztak dlouho čekající zákazníci nedočkají. Ve středu totiž plavidlo zachvátily plameny.

Evakuace byla nezbytná

Po vypuknutí požáru v nákladovém prostoru lodi se požár rychle rozšířil a donutil všech 22 členů posádky opustit palubu. Podle zpráv portugalského námořnictva byla posádka bezpečně vyzvednuta a převezena do místního hotelu. Naštěstí nemělo ani dojít k žádnému znatelnému zdroji znečištění moře požárem. Majitelé lodi mezitím zařídili odtah, i když gigantické plavidlo stále hoří.

Hoří mi auto!

Porsche pro CNN Business potvrdilo, že mezi nákladem byla řada jeho aut a že zákazníky, kteří na tato vozidla čekali, prodejci kontaktují.

„I když je ještě příliš brzy na potvrzení toho, co se stalo. Další kroky komunikujeme spolu s našimi kolegy z Porsche AG našim zákazníkům a budeme čekat na další informace,“ řekl Angus Fitton, mluvčí Porsche pro Severní Ameriku.

Mezi nastávajícími majiteli je i novinář a moderátor Matt Farah, který CNN řekl, že čeká na dodání Porsche Boxster Spyder z roku 2022.

„Dealer mi potvrdil, že moje auto spolu s nejméně tuctem dalších vozidel, která očekával, je na té lodi," řekl Farah. „Neměli pro mě žádné další informace kromě potvrzení, že moje auto bylo na lodi, a řekli, že jakmile budou mít více informací, budeme řešit, co dál.“

Nejen Porsche

Doslova želízka v ohni má také Volkswagen. „Víme o nehodě týkající se nákladní lodi třetí strany přepravující vozidla koncernu Volkswagen přes Atlantik,“  potvrdil Dirk Ameer, mluvčí Volkswagenu. „Jsme v kontaktu s přepravní společností, abychom získali další informace o incidentu.“

Felicity Ace může podle agentury AP přepravit přes 17 000 tun nákladu, což znamená, že na palubě mohou být tisíce aut –⁠ v tomto případě by jich mělo být 3 965. Portugalské námořnictvo uvedlo, že požár stále pokračuje a na místě zůstává oceánské hlídkové plavidlo, které sleduje opuštěnou loď unášenou mořským proudem.

Tagy: