Úřad prezidenta ztratí na váze, ať vyhraje kdokoli. Stropnický nemá šanci, říká komentátor

Daniel Kaiser

K věci (1013)

Úřad prezidenta ztratí na váze, ať ve volbách vyhraje kdokoli, tvrdí komentátor webu Echo24 Daniel Kaiser. Po třech výrazných osobnostech, které se prosadily v politice už v průběhu 90. let, totiž ve volbách pravděpodobně zvítězí kandidát bez zajímavého názoru. Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický, o jehož kandidatuře se nyní spekuluje, podle něj nemá šanci zvítězit. „V politice nic moc nepředvedl,“ zdůraznil Kaiser v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Václav Havel, Václav Klaus i Miloš Zeman byli všichni velké figury 90. let. Nyní přijdou kandidáti, kteří se do prezidentské funkce promlčí, protože neříkají nic pozoruhodného. Jediný Andrej Babiš říká věci, se kterými se dá polemizovat. Kdybych chtěl kritizovat Petra Pavla nebo Danuši Nerudovou, nevím, po jakém názoru jít,“ uvedl komentátor.

Poslední dny se spekuluje také o kandidatuře Martina Stropnického, kterého by podpořilo hnutí ANO. Kaiser se však domnívá, že bývalý herec by ve volbách neuspěl. „Zájem Martina Stropnického je autentický. Není to tak, že by ho vybralo hnutí ANO a řeklo mu: ‚Musíš kandidovat, jinak se na tebe budeme zlobit.‘ Je to sice známá tvář z televizních obrazovek a byl v první várce Babišových lidí, když se hnutí ANO formovalo, od nástupu do politiky ale nic moc nepředvedl. Velkou šanci by proto neměl,“ podotkl.

Pavlova minulost je důležitá

Komunistická minulost Petra Pavla podle komentátora není silným tématem, přesto je důležitá. „Minulost Petra Pavla je jediná věc, pomocí které ho můžeme měřit. Jasně vidíme, jak se Pavel choval na přelomu 80. a 90. let. Zatímco o jeho činech od 90. let už nemáme šanci zjistit relevantní informace, protože jen někteří jeho příznivci říkají, jak dobře byl přijímán na Západě. Což si ale nemůžeme nijak ověřit,“ uvedl.

Daniel Kaiser komentoval také průzkum agentury Kantar, podle kterého by volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo hnutí ANO a na druhém místě by se umístila ODS. „Na jaře měly vládní strany a hlavně ODS v průzkumech bonus za pomoc Ukrajině. To už je ale vyčerpáno. Koalice Spolu, Piráti a STAN nemají moc dobré výsledky. Menší strany pětikoalice navíc oscilují kolem pěti procent. To je silný faktor, který vede k tomu, že pět vládních stran, a hlavně strany Spolu, fungují v bunkrové mentalitě, kdy dělají silovou politiku a drží spolu. Nemají tedy důvod bavit se s opozicí,“ uzavřel Kaiser.

Tagy: