Skandál na londýnské klinice. Série incidentů vedla ke ztrátě embryí, úřady věc vyšetřují

Londýnské klinice pro léčbu neplodnosti bylo pozastaveno povolení k činnosti kvůli závažným obavám ohledně jejího fungování. Informoval o tom web BBC. Na klinice totiž došlo ke třem incidentům, které poukázaly na chyby v některých procesech zmrazování, což vedlo k „tragické ztrátě malého počtu embryí“.

Úřad zabývající se oplodněním a embryologii (HFEA) uvedl, že pozastavil platnost licence kliniky Homerton Fertility Centre. Klinika totiž uvedla, že došlo ke třem samostatným incidentům, které poukázaly na chyby v některých procesech zmrazování. To vedlo k „tragické ztrátě malého počtu embryí“, která buď zahynula nebo nemohla být detekována. Podle informací BBC mohlo být postiženo až 150 embryí v případech, které se týkaly až 45 pacientů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Více než třetina Čechů bude za pár let obézních, varují experti. Roste i počet dětí s nadváhou

Jedna z posledních pacientek z této kliniky sdělila, že je rozrušená poté, co se jedno z jejích uložených embryí nepodařilo najít. Žena se to dozvěděla minulý měsíc v den, kdy jí mělo být embryo rozmraženo a vloženo do dělohy. „Jsem rozrušená. Jsem psychicky vyčerpaná,“ řekla.

Metropolitní policie potvrdila, že policisté v pátek navštívili kliniku na základě obav, které vznesla nadace Homerton Healthcare NHS Foundation Trust. „V současné době neprobíhá žádné policejní vyšetřování,“ informoval ale následně sbor.

HFEA nyní provádí vlastní vyšetřování. Klinika již informovala dotčené pacienty a omluvila se za způsobené potíže. V prohlášení uvedla, že vyšetřovatelé sice nebyli schopni najít žádnou přímou příčinu chyb, ale že na oddělení provedla změny, aby se podobné incidenty neopakovaly. Všichni zaměstnanci nyní pracují ve dvojicích, aby bylo zajištěno, že všechny klinické činnosti kontrolují dva zdravotničtí pracovníci. Kompetence personálu na oddělení byly překontrolovány a byla také zvýšena bezpečnost na oddělení.

„Současní pacienti mohou být i přes pozastavení licence ze strany HFEA na oddělení nadále léčeni a náš obětavý personál chce pacienty podpořit, jak jen to bude možné,“ uvedla výkonná ředitelka kliniky Louise Ashleyová. Podle informací webu Sky News byla také zřízena linka důvěry, která bude odpovídat na případné dotazy pacientů.

Centrum Homerton Fertility Centre v Hackney ve východním Londýně poskytuje řadu léčebných postupů pro léčbu neplodnosti a licenci má od roku 1995. V dubnu 2022 musela klinika činnost pozastavit kvůli nedostatku personálu.

Neplodnost se týká i mužů. Nechte se otestovat včas, nabádá lékařka v rozhovoru:

Tagy: