Zoufalí úředníci: Zavalily je žádosti o stavební povolení. Pracujeme na tom, řekl Bartoš

Úředníci jsou zahlcení návalem dokumentů

Stavební úřady jsou zahlcené žádostmi

Pracovníci stavebních úřadů po celé zemi se nadále potýkají s problémy, které provázejí spuštění nového portálu administrace stavebních povolení. Ve čtvrtek se kvůli tomu vydal na inspekci krajského úřadu v Jihlavě ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Úředníci si stěžují zejména na nedostatečné proškolení v novém systému digitalizovaného stavebního řízení. „Zkoušeli jsme si ten systém jen teoreticky. Asi jako kdybychom dělali autoškolu na nějakém trenažéru a nešli do ostrého provozu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS vedoucí Odboru územního plánování na krajském úřadu Kraje Vysočina Monika Kučerová.

ČTĚTE DÁLE: Digitalizace stavebního řízení? Katastrofa, občané neznají pravdu, kritizoval Mašek

Pracovníci úřadů jsou tak nadále nuceni řešit většinu administrativy papírovou formou. Kvůli nesrovnalostem hrozí, že se lhůty na vyřizování žádostí o stavební povolení budou protahovat.

„Dotazů ze strany úředníků je hodně. Potřebujeme, aby se to lidé co nejrychleji naučili, zapamatovali a aby ten systém mohl co nejrychleji fungovat,“ vysvětlil na tiskové konferenci hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek (ODS).

Ministr Bartoš i přes výtky nový portál při své návštěvě hejtmanství v Jihlavě hájil. „Ten systém je spuštěn. Lze se do něj přihlásit a zvládá základní úkony,“ uvedl Bartoš. „Pracujeme na tom, aby to bylo komfortní a pro úředníky ještě více srozumitelné,“ dodal optimisticky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nebezpečný zvrhlík onanoval před školačkami v pražské restauraci. Policistům unikl za hranice

Tagy: