Úřady o nebezpečném ilegálním plynovodu v Praze věděly. Chyběly nám pravomoci, hájí se

Úředníci měli minimálně dva roky vědět, že pod předzahrádkami na Staroměstském náměstí vedl nelegálně zbudovaný plynovod, informuje Blesk.cz. Památkáři však podle pražského magistrátu nemohli ve věci jednat kvůli omezeným pravomocem. Případem se nyní bude zabývat stavební úřad Prahy 1.

Úředníci měli vědět o nelegálně zbudovaných plynovodech přinejmenším od roku 2022. Pražský náměstek Adam Scheinherr (Praha sobě) pro CNN Prima News řekl, že již před lety společně se zastupitelkou Kristýnou Drápalovou podávali podněty městu, památkářům i odboru dopravy. „Majitelé předzahrádek ani Praha 1 na výzvy nereagovali,“ uvedl Scheinherr.

ČTĚTE TAKÉ: Z dělostřeleckého granátu se vyklubala zrezivělá trubka. Policie řešila poplach v centru Prahy

Odbor památkové péče nemohl údajně ve věci jednat kvůli omezeným pravomocem, informuje Blesk.cz. „Odbor památkové péče požádal o součinnost odbor výstavby Úřadu městské části Praha 1, který však dlouhodobě nereagoval. Každý případ porušení zákona řešíme v souladu se zákonem, ale nemůžeme činit kroky, kterými bychom překročili zákonné meze svého zmocnění,“ uvedl pro Blesk mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle mluvčí městské části Praha 1 Karolíny Šnejdarové se tamní úředníci v minulosti předzahrádkami zabývali, ale měli pouze řešit, zda jsou demontovatelné nebo pevně spojené se zemí. Situací se nyní bude zabývat stavební úřad. „Konstrukce nepovolených předzahrádek na Staroměstském náměstí jsou momentálně předmětem šetření stavebního úřadu, který případně zahájí ve věci správní řízení,“ uvedla Šnejdarová.

Nelegálně vedené plynovody na Staroměstském náměstí byly odhaleny ve středu, když zaměstnanci Technické správy komunikací odstranili dvě předzahrádky, které na místě stály bez povolení. Podle soudního znalce Víta Kleina byla situace velmi nebezpečná, protože mohlo dojít k úniku plynu nebo dokonce k výbuchu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Tramvaj srazila na pražské Palmovce chodkyni s malými dětmi. Žena zůstala zaklíněná pod vozem

Tagy: