USA oslavují 15letou hrdinku. Zachránila zákaznici, která se dusila kuřecím nugetem

Sydney Raleyová chránila život zákazníkovi. Teď je celonárodní hrdinkou

Dívka zachránila život dusícímu se zákazníkovi

Z obyčejné 15leté dívky z Minnesoty se stala celonárodní hrdinka. Sydney Raleyová zachránila život dusící se zákaznici rychlého občerstvení. Teď rozdává rozhovory slavným deníkům a chodí jí obdivné zprávy od fanoušků nejen z USA. Dívka ale zůstává skromná a apeluje na lidi, aby se v případě potřeby zachovali stejně.

Dramatický incident se odehrál před dvěma týdny ve městě Eden Praire. Raleyová, která pracuje pro místní restauraci řetězce McDonald's si všimla, že se jedna ze zákaznic dusí v autě kuřecím nugetem. Dívka neváhala ani vteřinu, proskočila výdejním okénkem a za pomoci dalšího svědka provedla tzv. Heimlichův chvat. To je technika první pomoci, která slouží k uvolnění dýchacích cest ucpaných cizím předmětem. Tím pravděpodobně dusící se ženě zachránila život ještě před příjezdem zdravotníků.

Od policistů jako poděkování za svůj čin obdržela 100 dolarů. Dalších 250 jí pak vyplatil i její šéf. Příběh se navíc rychle rozšířil a Raleyová se zanedlouho stala doslova mezinárodní hrdinkou. Obdivné e-maily dorazily nejen ze Spojených států, ale také například z Londýna nebo Hongkongu. Se žádostí o rozhovor se pak na ni obrátily například známé deníky USA Today nebo New York Post.

Dívka neskrývá překvapení z náhle nabyté popularity. „Upřímně, pořád mi to připadá, jako by to byl sen. Před dvěma týdny by si mě nikdo nevšiml. Teď si připadám jako Peter Parker,“ uvedla pro stanici Kare 11.

Raleyová si ale nejvíce přeje, aby její případ nebyl ojedinělý. „Nechte si každého udělat certifikát u Červeného kříže, aby lidé v případě nouze věděli, co mají dělat, a tento druh příběhů bude běžný,“ dodala.

Tagy: