Nebezpečné peníze v USA mohou i zabíjet. Jsou naplněné silnou drogou, stačí běžný dotyk

V USA se na zemi vyskytují bankovky, které jsou plné fentanylu a mohou tak zabíjet.

Otrávené bankovky

Nesbírejte ze země peníze, mohly by vás zabít. Tak zní varování šerifů z amerického Tennessee, kde policie objevila ve složených bankovkách smrtící dávky extrémně silné drogy fentanyl. Během covidové pandemie se látka v USA nebývale rozšířila.

Je padesátkrát silnější než heroin a stokrát silnější než morfin. Fentanyl představuje velice silný syntetický opiát, který se užívá v medicíně. Američané ho ale zneužívají jako drogu a stále častěji na ni umírají. V posledních letech se proto v zámoří hovoří o epidemii předávkování fentanylem.

„Epidemie covidu a fentanylu vypukly zhruba ve stejnou chvíli. Kvůli covidu lidé nepracovali a měli spoustu volného času, a to vedlo k rekordnímu užívání drog. S fentanylem a jinými novými drogami je to šílené,“ říká koordinátor výměny jehel Terrence Cooper.

Policii v Tennessee ale zalarmovaly dva nálezy na benzínových pumpách. Strážci zákona našli složené bankovky, které fungovaly jako balíčky a obsahovaly vražedné množství rozšířené drogy. „Lidi, tohle je velice nebezpečné. Prosím, poučte své děti, aby nesbíraly peníze kolem obchodů nebo hřišť,“ zní oficiální prohlášení kanceláře šerifa v okrese Giles.

Kancelář také ukázala, jak malé množství fentanylových krystalků – třeba i na drobné minci – dokáže zabít kohokoliv, kdo s látkou přijde do kontaktu. Vstřebává se i dotykem a na předávkování denně zemře v průměru 150 Američanů.

„Zabil mi hodně kamarádů. Skoro každé dva týdny se doslechnu o nějakém známém, který se předávkoval,“ vypráví drogově závislý Američan Lorando Duncan. Narkomafie fentanyl přimíchává do jiných drog, například do heroinu, aby byly silnější. Předávkování je pak snadné. Nová droga se ale objevuje v ulicích i čistá.

Tagy: