USA varují: Čína volá po míru, za zády ale balí zbraně pro Rusko. Pošle prý drony a děla

Americké zpravodajské složky zveřejnily další informace, které mají potvrzovat obavy, že Čína chce poslat Rusku zbraně. Konkrétně by mělo jít o drony, artilerii a dělostřeleckou munici. Peking již dříve podobná nařčení odmítl a z rozdmýchávání války naopak obvinil Spojené státy.

Čína v pátek představila mírový plán, na základě kterého by mohly Rusko a Ukrajina ukončit už rok trvající válku. Součástí programu je i řada ústupků Moskvě, přesto Kyjev čínskou iniciativu přijal částečně pozitivně. USA ji naopak zkritizovaly.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dokonce posléze prohlásil, že by se rád setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. „Čína vždycky respektovala naši územní integritu, a proto by měla udělat všechno pro to, aby Rusko opustilo ukrajinskou zemi,“ řekl Zelenskyj. Upozornil na to web americké televize NBC.

Nebezpečná hra?

USA se ale obávají, že Čína rozehrála promyšlenou dvojí partii. Že země zkrátka něco jiného veřejně ventiluje a něco jiného reálně dělá. Americké zpravodajské složky informovaly o tom, že spíše než o mír na Ukrajině se čínská vláda snaží pomoci Rusku zvrátit průběh konfliktu.

Už v půlce února se objevily první informace o tom, že by Peking mohl Moskvě poslat zbraně. Co bylo kdysi nemyslitelné, je teď podle USA čím dál tím víc pravděpodobnější. V posledních dnech totiž měly americké tajné služby získat další informace, které potvrzují zmíněné obavy.

Závěry hlášení těchto služeb zveřejnil list The Wall Street Journal, podle kterého už má Washington dokonce jasno v tom, co konkrétně by měla Čína Rusku poslat.

Pilířem údajně chystané pomoci se mají stát drony. Už na konci minulého roku se objevily informace, že Rusům tento typ techniky – který patří mezi klíčové prostředky současné války na Ukrajině – kriticky dochází. Tehdy s tím přišla britská tajná služba.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové skoupili evropské ledničky. Využili je pro raketové útoky na Ukrajinu, vysvětlil expert

Čína může vyplnit ruské mezery

Je proto možné, že Rusko bude chtít doplnit letku dronů právě z čínských zásob. Dalším vojenským sektorem, kde má Peking podle Američanů údajně pomoci, je dělostřelectvo.

Kanóny, houfnice a minomety také patří od začátku konfliktu k těm nejzásadnějším zbraním, které udávají dynamiku války. Zpočátku v kontextu artilerie měli výrazně navrch Rusové, za rok válčení se ale pro ně situace významně zhoršila. Čína chce prý proto Moskvě dodat děla i dělostřeleckou munici.

„Rusko ve válce ztratilo tisíce kusů dělostřelectva, tanků a dalšího důležitého vybavení. Navíc pálí munici neskutečným tempem. Ruské bojové jednotky si už stěžovaly, že nemají dostatek dělostřeleckých nábojů,“ uvedl list The Wall Street Journal.

Obavy, že by mohla Čína poskytnout Rusku zbraně, už vyřkl i americký ministr zahraničí Antony Blinken. Bílý dům obratem – zřejmě ve snaze uklidnit situaci – prohlásil, že v současnosti nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo skutečně stát. Prezident Joe Biden se v tomto smyslu vyjádřil v pátek k novinářům.

Americká média ale připomínají, že Čína už Rusku prokazatelně pomáhá minimálně ekonomicky, jelikož odebírá od Moskvy ve velkém ropu a zemní plyn.

Tagy: