Nejsme to my, kdo rozdává nože. Čína maskuje příklon k Rusku, z války viní USA

Čína se po roce proklamované neutrality začíná během války na Ukrajině čím dál více přiklánět k Rusku. Peking obvinil Washington z toho, že konflikt v Evropě úmyslně rozpoutal. Obavy směrem k sílícím rusko-čínským vztahům už vyslala i Ukrajina. Vyplývá to z analýz Washington Postu a CNN.

Čína a Rusko jsou silní političtí i ekonomičtí partneři. Přesto se trochu zdálo, že v kontextu války na Ukrajině mocnosti za jeden provaz táhnout nebudou. Čína se zdržela většiny klíčových hlasování na mezinárodní půdě, při kterých se řešilo odsuzování invaze, a posvětila ukrajinský nárok na územní suverenitu. Na druhé straně se ale Peking nepřidal k západním sankcím.

Rok trvající zdánlivá neutralita Číny ale, zdá se, vyprchává. Peking si k sobě více a více připoutává Rusko a zároveň hlasitě kritizuje Spojené státy. Napjaté vztahy Číny a USA v nedávné době poškodilo i sestřelení údajného špionážního balónu nad americkou půdou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polsko přiznalo tajnou misi na Ukrajině. Naši lidé zachránili stovky životů, chválí šéf úřadu

Bouřka mezi velmocemi

Americká diplomacie se obává, že by Čína mohla poskytnout Rusku vedle zpravodajských informací také zbraně a munici. Obavy vynesl na světlo ministr zahraničí Antony Blinken.

Toto prohlášení ale Čínu mimořádně pobouřilo. Roztočila se tak spirála vzájemných rétorických štípanců, kterou Peking korunoval prohlášením, že válku na Ukrajině úmyslně přiživují Spojené státy.

„Světu je naprosto jasné, kdo se snaží o dialog a hledá mír a kdo jen přilévá olej do ohně. Kdo rozdává nože a podněcuje nepřátelství,“ prohlásil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-pin.

Už loni Čína kritizovala USA za to, že svými varováními, že válka přijde, údajně způsobily, že válka přišla. Informovala o tom americká CNN.

Sbližování Ruska a Číny mezitím potvrdilo setkání Vladimira Putina s předním pekingským diplomatem Wangem I. Ten za šéfem Kremlu dorazil do Moskvy. Do Ruska se letos chystá údajně i prezident Si Ťin-pching.

Obavy z další eskalace

Změny čínského postoje už si všimla i Ukrajina. Prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro německý Die Welt řekl, že doufá v čínský pragmatický přístup. Pokud se podle Zelenského Čína přidá k ruskému válečnému úsilí, „způsobí to světovou válku“.

Krátce po invazi Čína podpořila Ukrajinu částkou přesahující dva miliony dolarů. Od té doby ale Peking nic dalšího ve směru Kyjev neposlal.

Před sbližováním Ruska a Číny varoval v únoru i někdejší oligarcha a současný kritik Kremlu Michail Chodorkovskij. Pokud by podle něj Ukrajina válku prohrála, USA by ztratily status globálního lídra.

„Ztracená válka na Ukrajině by byla odrazovým můstkem ke konfliktu v asijsko-pacifickém regionu. Když dostane velký kluk pěstí do tváře, najednou začnou ostatní kluci pochybovat o tom, jestli je skutečně tak silný a půjdou mu po krku. Pokud chtějí USA jít do války v Asii, pak k tomu stačí ukázat slabost na Ukrajině,“ sdělil Chodorkovskij pro Washington Post.

Čína v pátek představila mírový plán, na základě kterého by se měla válka na Ukrajině ukončit. Součástí koncepce je konec protiruských sankcí, tvorba humanitárních koridorů nebo omezení jaderných zbraní.

Tagy: