Útočit na premiéra je pod mou důstojnost, řekl Klaus a vyjmenoval Fialovy chyby

Bývalý prezident Václav Klaus v Partii Terezie Tománkové (21. 5. 2023)

Co na to vaše peněženka 6.9.2023

Bývalý prezident Václav Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS řekl, že nechce útočit na Petra Fialu (ODS). Jeho výroky ale poté označil za úsměvné. Podle něj premiéra zajímá jen Ukrajina.

Výrok premiéra Petra Fialy (ODS), že tlak vlády přiměl snížit ceny v obchodech, označil bývalý prezident Václav Klaus za úsměvný. „Nechci personálně útočit na předsedu vlády, to je pod mou důstojnost a opravdu mi to za to nestojí, ale výroky, které dělá, jsou skutečně úsměvné,“ řekl Klaus v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Váhání Pavla s podpisem důchodů? Zjistil, že k boji s vládou nemá zbraně, říká Balšínek

Klaus i Fiala na konci srpna navštívili mezinárodní agrosalon Země živitelka. Podle bývalého prezidenta se ale záměrně míjeli. „Ač jsme tam byli oba, tak jsme se schválně nepotkávali. Mluvil jsem ale se stejnými lidmi a mohu ubezpečit, že si všichni potravináři ťukají do čela a ví, že tudy cesta nevede,“ popsal Klaus.

Parlamentní volby se uskutečnily téměř před dvěma lety. Fialova vláda měla podle Klause dostatek času, aby něco udělala, ale nevyužila toho. „Všichni, kdo mají trošku v hlavě, věděli, že je naprosto neúnosné rozběhnout vývoj důchodů podle valorizačního schématu, které bylo zavedeno v situaci, kdy inflace rostla o jedno nebo dvě procenta. Vláda se rozkouká v květnu letošního roku a začne najednou něco škrtat. Je to strašlivě opožděné, bez výkladu, bez kontextu. Že to vyvolá problémy, střety a polemiky, to je naprosto jasné,“ sdělil Klaus.

Problém podle něj je, že se u nás politika nevede veřejně. „Balíček není personifikován předsedou vlády, který by lidem říkal: ‚Podívejte, ty opasky jsme vám utáhli, ale já slibuju, že to nesu na svých bedrech.‘ To Fiala nehraje, ten se tváří, že ho zajímá jenom Ukrajina,“ řekl Klaus s tím, že zde neexistuje politické vedení. „U nás vládnou úředníci jednotlivých ministerstev, ministři jsou většinou mimo odbornost,“ dodal.

Tagy: