Útočník z jiné galaxie. Lewandowski v Bayernu už sedm měsíců nezažil zápas bez gólu

Pokud by nehrál v éře Cristiana Ronalda a Lionela Messiho, byl by to pravděpodobně on, kdo by získával největší pozornost. Robert Lewandowski se zvláště v poslední době proměnil v gólostroj, který se nezasekává. Pokud za Bayern Mnichov nastoupí v soutěžním zápase, za posledních sedm měsíců se zkrátka nestává, že by nedal branku.

Při pohledu na statistiky Roberta Lewandowskiho můžete mít pocit, že vás šálí zrak. Ale nejde o přelud ani chybu. Naposledy dal polský forvard dva góly Barceloně v Lize mistrů. A natáhl svoji šňůru v barvách Bayernu, která trvá od 15. února. O 10 dní dříve vyšel střelecky naprázdno proti Hertě Berlín, ale duelem proti Bielefeldu odstartoval svoji show. Nezáleželo na tom, jestli nastoupil v bundeslize nebo Lize mistrů, jestli se vracel po krátkodobém zranění. Pokaždé, když se objevil na hřišti, aspoň jednou skóroval.

Jen za únor a březen nasázel 17 branek, což je meta, se kterou by byla drtivá většina útočníků z celého světa nadmíru spokojená i za celou sezonu. Pak kvůli zdravotním problémům na chvíli vypadl ze hry, ale jakmile se vrátil, pokračoval ve stejném rytmu. Jeden gól, tři góly, jeden gól, jeden gól. V posledním kole německé soutěže stihl překonat rekord, který se dlouho zdál jako nepřekonatelný. Dostal se na 41 ligových branek v jednom ročníku, legendární Gerd Müller zvládl nejvíce 40, a to v sezoně 1971–⁠1972.

Lewandowski posléze zamířil na Euro, dal si krátké volno, které ho každopádně nezbavilo střeleckého kouzla. Za Bayern odehrál v sezoně 2021–⁠2022 zatím – bez započtení reprezentačních vystoupení – šest zápasů, hned desetkrát dal gól. Žádné utkání zatím nepostrádalo branku se signaturou rodáka z Varšavy.

A nad dalším rekordem fenomenálního Müllera se zatahují mračna. V německé lize v sezoně 1969–⁠1970 skóroval 16 zápasů v řadě. Lewandowski svoji aktuální sérii rozkládá do dvou ročníků, ale jen dvě bundesligová utkání ho dělí od toho, aby mistra světa z roku 1974 vyrovnal. Potřebuje se trefit ve střetnutích proti Bochumi a proti Fürthu, tedy slabším klubům.

Celkově – během angažmá trvajícím sedm let – už dal za Bayern bývalý hráč Borussie Dortmund nebo Lechu Poznaň 304 branek ve 335 utkáních. V tomto ohledu má ještě směrem k Müllerovi, který zemřel letos v srpnu, co dohánět. Držitel Zlatého míče za rok 1970 za bavorský celek pálil úspěšně mezi tři tyče 566krát v 607 zápasech. Ale zase hrál za Mnichov dohromady 15 let. Lewandowski u „Die Roten“ zatím strávil zhruba polovinu času.

Bude zajímavé sledovat, jak dlouho se ještě „Lewa“ bude držet své tradice aspoň jednoho gólu na zápas. Už dosavadních sedm měsíců je něco naprosto výjimečného, až šíleného.

Tagy:
FC Barcelona Lionel Messi Cristiano Ronaldo FC Bayern Mnichov Bundesliga Robert Lewandowski fotbal sport Gerd Müller sportovní soutěž Liga mistrů UEFA FC Bayern München Hertha BSC Berlin Mistrovství Evropy ve fotbale