Izrael tvrdě udeřil na předměstí Bejrútu. Jih Libanonu hlásí intenzivní dělostřeleckou palbu

Libanonské hranice čelí náletům Izraele.

Izraelská armáda zahájila operaci v Libanonu

V Libanonu v pondělí večer pokračovaly údery u hlavního města Bejrútu a na jihu země. Píše to agentura Reuters a další zahraniční média. Očekává se možná rozsáhlejší pozemní ofenziva izraelské armády proti libanonskému hnutí Hizballáh, které od října ostřeluje sever Izraele. CNN informuje, že u hranic je přibližně stovka izraelských tanků. Obyvatele předměstí Bejrútu Izrael vyzval k evakuaci.

Izraelské útoky na Libanon si během pondělí vyžádaly 95 obětí, uvedlo libanonské ministerstvo zdravotnictví. Předměstí Bejrútu hlásí další údery.

Agentura Reuters zaznamenala výbuch u Bejrútu zhruba hodinu poté, co izraelská armáda vyzvala obyvatele tří oblastí na jižním předměstí, aby odešli. Armáda uvedla, že by na tato místa mohla udeřit, protože tam má sklady a základny hnutí Hizballáh. Libanonský zdroj potvrdil agentuře Reuters, že na předměstí udeřila v pondělí večer izraelská armáda.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael tvrdě zaútočil na Libanon. Zasáhl i Bejrút, celkem mělo zemřít přes 100 lidí

Intenzivní dělostřelecké ostřelování pak hlásí jih Libanonu. Dělostřelectvo podle stanice CNN útočí na území u hranice. Web rovněž napsal, že vojáci zablokovali oblast na severovýchodě Izraele, která je nejblíže libanonským hranicím, a prohlásili ji za „uzavřenou vojenskou zónu“.

Mluvčí armády vyzval novináře, aby neinformovali o pohybu jednotek nad rámec oficiálních informací. O těžkých úderech na jihu Libanonu informuje i agentura DPA. Podle jejího bezpečnostního zdroje z Libanonu izraelské tanky zatím nepřekročily hranici.

Americké ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že Izrael informoval Spojené státy o operacích, které provádí v Libanonu. „Informovali nás o tom, že provádí to, co označují za omezené operace s cílem zasáhnout infrastrukturu Hizballáhu u hranic,“ uvedl mluvčí ministerstva Matthew Miller. Izrael jeho vyjádření nekomentoval. Podle izraelských médií však někteří členové vlády Washington kritizovali za únik informací.

Izraelská pozemní operace by mohla začít bezprostředně, napsal deník The Washington Post. Zamýšlená pozemní ofenziva by měla být menšího rozsahu než válka mezi Izraelem a Hizballáhem z roku 2006, jejíž nejintenzivnější fáze trvala zhruba měsíc, píše web. Zaměřit se má především na příhraniční oblast s Izraelem, kde chce armáda zničit zbraně a infrastrukturu Hizballáhu, jehož vojenské křídlo EU považuje za teroristickou organizaci.

„Příští fáze války proti Hizballáhu brzy začne,“ uvedl v pondělí odpoledne podle serveru CNN izraelský ministr obrany Joav Galant. Podle něj tato fáze umožní vytvořit podmínky pro návrat lidí evakuovaných na severu Izraele kvůli ostřelování ze strany Hizballáhu. „Změníme situaci a vrátíme obyvatele domů,“ uvedl.

Představitelé izraelské armády už minulý týden, kdy izraelské letectvo výrazně zintenzivnilo údery proti Hizballáhu na mnoha místech Libanonu, opakovaně uváděli, že pozemní síly jsou připraveny vstoupit do jižního Libanonu s cílem vytlačit Hizballáh od hranic a znemožnit mu odpalovat rakety na Izrael.

Hizballáh je připraven bojovat

Hizballáh uvedl, že na možnou izraelskou pozemní ofenzivu odpoví. Není však jasné, v jaké bojové kondici se vojenské křídlo hnutí nachází poté, co Izrael zabil v úderech řadu vysokých vojenských velitelů a vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha.

Úřadující vůdce Hizballáhu Naím Kásim v pondělí ve svém prvním veřejném vystoupení od zabití Nasralláha prohlásil, že pokud se Izrael rozhodne pro pozemní operaci, jsou bojovníci Hizballáhu připraveni k boji a obraně Libanonu. „Síly odporu jsou připraveny na pozemní boj,“ tvrdil Kásim. „Zvítězíme, jako jsme zvítězili v roce 2006 při osvobození tváří v tvář izraelskému nepříteli,“ dodal s odkazem na druhou libanonskou válku, která v létě zmíněného roku trvala měsíc a ve které se za vítěze považovaly obě strany.

Americký prezident Joe Biden v odpovědi na otázku ohledně možné izraelské ofenzivy do Libanonu řekl, že by byl spokojený, kdyby Izrael své tažení zastavil. „Potřebujeme příměří,“ řekl podle stanice CNN. Minulý týden Francie a USA předložily návrh na jednadvacetidenní zastavení bojů mezi Libanonem a Izraelem.

Izraelské zvláštní jednotky nicméně již měsíce provádějí „malé, cílené výpady do jižního Libanonu“, napsal v pondělí s odkazem na informované zdroje deník The Wall Street Journal. Cílem těchto operací je shromažďovat informace a připravovat možnou rozsáhlejší invazi. Ta by podle zdrojů listu mohla přijít už tento týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otevřená válka s Hizballáhem? Silný protivník, Izrael by čelil řadě problémů, píše CNN

Tagy: