To nejhorší nás teprve čeká. Úvahy o rozvolňování nejsou na místě, říká epidemiolog

Seniorka v karanténě

Aleksi Šedo o vrcholu omikronové vlny

V Česku ještě nenastal čas na rozvolnění epidemických opatření. Ve vysílání CNN Prima NEWS se na tom shodli epidemiolog Petr Pazdiora a biochemik Aleksi Šedo. Podle obou expertů je třeba ještě počkat na vývoj současné omikronové vlny. Pazdiora předpokládá, že čas na rozvolnění přijde až v březnu.

Ačkoliv řada lidí vyzývá vládu k tomu, aby zrušila většinu současných protiepidemických opatření – jako to udělali například Britové, podle epidemiologa Petra Pazdiory by to bylo předčasné.

„Situace v západní Evropě je trochu jiná než u nás. Omikron tam přišel dřív. Řada zemí, která rozvolňuje, má to nejhorší za sebou, my to máme před sebou. Úvahy o rozvolňování zde nejsou vůbec na místě,“ řekl epidemiolog s tím, že na rušení opatření prý bude čas až v březnu.

Podobného názoru je i biochemik Aleksi Šedo. „Chápu, že pro řadu občanů je rozvolnění lákavé, ale to svědčí o velkém nepochopení toho, co je epidemie,“ uvedl. Podle něj společnost sice ohledně přítomnosti méně patogenní varianty omikron může být optimističtější, ale neměla by ještě mluvit o konci pandemie.

Šedo: Omikron nemusí mít poslední slovo

„Tlumočme pozitivní zprávy veřejnosti s opatrností. Existuje řada pacientů, kteří i s omikronem mají velké potíže,“ dodal Šedo. Poté – podobně jako už mnoho dalších odborníků před ním – upozornil, že omikron vůbec nemusí být poslední dominantní variantou koronaviru.

„Nové mutace mohou přinést něco lepšího, ale i horšího. Doufejme v první možnost. Musíme se chovat podle aktuální situace. Ještě není na místě tvrdit, že už nebude lockdown nebo že už nezavřeme školy,“ prohlásil. Že by se teoreticky mohla objevit nová nebezpečnější mutace, která by nás vrátila do dob indické delty, připustil i Pazdiora.

Jen za úterý laboratoře v Česku odhalily přes 39 tisíc nově nakažených. I když jde od začátku pandemie o vůbec nejvyšší denní nárůst, pořád jde o menší číslo, než odhadoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten původně predikoval, že už v pondělí bude přes 50 tisíc nově nakažených. Resort zdravotnictví předpokládá, že omikronová vlna dosáhne vrcholu už tento týden.

Tagy: