Jsme ve fázi masivního šíření. Čeká nás až 30 tisíc nakažených denně koncem ledna

Koronavirus ve Fakultní nemocnici Brno

Nemocnicím docházejí kapacity

Česko míří ke 30 tisícům nakažených denně koncem ledna. Taková čísla ukazuje realistický scénář, který ve středu před poslanci představil šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. V nemocnicích by pak mohlo být nejméně 9 tisíc nebo až přes 11 tisíc nakažených. To by už znamenalo totální vyčerpání systému.

„Jsme ve fázi velmi masivního epidemického šíření. Reprodukční číslo je na 1,2 až 1,3. Je to negativní zpráva a jsem ve fázi, kdy epidemie stále sílí. Změnu můžeme čekat nejdříve po 10. lednu a později,“ prohlásil ve středu před poslanci na výboru Dušek.

„Budeme svědky vysokých čísel. Až 20 tisíc nakažených denně,“ prohlásil při představování výhledu směrem k polovině ledna.

Čísla, o kterých v prezentaci mluvil dále, jsou ale ještě hrozivější. Míří až k 30 tisícům nakažených denně konce ledna.

V nemocnicích přes 11 tisíc hospitalizovaných

Důvodů vysokých čísel je podle Duška několik. Zaprvé epidemie sílí všude na světě a tomu se nevyhne ani Česko. A za druhé se provádí denně celkově až 70 tisíc testů.

Země má podle Duška i dalších odborníků před sebou nejhorší období. Čísla nakažených jsou totiž pevně spjata s kapacitami nemocnic. Na lůžku aktuálně v českých nemocnicích leží sedm tisíc pacientů.

Pokud se ale splní scénář, kterým nyní jdeme, dostaneme se podle Duška v polovině ledna přes 11 tisíc hospitalizovaných.

„Jsem v rizikovém vývoji. Určitě se dostaneme na hodnoty devět a víc tisíc lidí na lůžku. V modelu, který je jako realistický, dokonce vidíte 11 764 lidí v nemocnicích k 15. lednu a 1 770 na JIP,“ dodal Dušek.

Pokud bychom se do takové situace dostali, hrozí podle poslanců, že nebudou lůžka pro ty, kteří je budou skutečně potřebovat.

„Musíme to těm lidem říct natvrdo. Když budete mít infarkt, tak se na lůžku nedostanete a prostě pro vás nebude,“ promluvil důrazně na výboru poslanec ANO David Kasal.

Běhounek: Vydržte do konce ledna, nebo zkolabujeme

Na Duškovu prezentaci poté reagoval poslanec a exhejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a apeloval, aby vláda nic neotevírala a nechala vše nejméně do konce ledna zavřené.

„Zveřejněte všechna tato čísla. Ať nejsou plané naděje. Ať to do 22. ledna vydržíme nebo nám to skutečně zkolabuje. My už to nemáme kým nahradit,“ reagoval Běhounek.

Nemocnice jsou totiž již dnes přetížené. Mají jinou startovací pozici než na jaře nebo na podzim, kdy se plnily postupně. Nyní už jsou ale naplněné, ne-li přeplněné.

„Základní problém přetížení nemocnic je fakt, že na jaře byly nemocnice prázdné, ale teď to tak není. Jsou tam pacienti, kteří zabírají kapacity z předchozích vln a stále se léčí,“ dodal ministr Blatný.

Tagy: