Legenda mezi lékaři. Vladimír se stará o pacienty už 65 let, do penze se nechystá ani v 90

Už 65 let obléká Vladimír Leman bílý plášť

65 let v jedné nemocnici

Že věk je pro někoho opravdu jen číslo, potvrzuje služebně nejstarší lékař pelhřimovské nemocnice. Málokdo by Vladimíru Lemanovi hádal 90 let a z toho neuvěřitelných 65 let obléká bílý plášť.

Než sedět doma v křesle a číst noviny je raději platnou posilou lékařů pelhřimovské nemocnice. Jméno Vladimír Leman je mezi kolegy pojem. „Kdysi léčil moji maminku a moc jí pomohl. Přeji, aby mu hlavně zdraví dlouho vydrželo,“ uvedla pro CNN Prima NEWS pacientka Iva.

Vynachválit si ho nemůžou ani jeho spolupracovníci. „Je neuvěřitelně vitální, což obdivujeme všichni, a je dobrý jak po stránce lidské, tak i jako odborník,“ doplnila staniční sestra Alice Straková.

Zkušený specialista v oboru interního lékařství s pacienty rád vtipkuje, potkají ho dvakrát týdně na oddělení dlouhodobě nemocných. Nedá dopustit na místní jídelnu a stravu. „Jsem rád, že sem můžu jít a zároveň si ještě zajdu na oběd, takže nemusím vařit, což neumím,“ popsal pan Vladimír.

Do pelhřimovské nemocnice nastoupil hned po studiích. „Bylo to v roce 1957,“ dodal s tím, že nemocnici mu tehdy doporučil kamarád. S přihláškou přijel na motorce a přímo v areálu nemocnice i několik let bydlel. „Byl tam společný záchod, společná koupelna a nejlepší ze začátku byl společný telefon na chodbě,“ vzpomíná.

Zásluhou emeritního primáře Vladimíra Lemana pelhřimovská nemocnice provedla jako první nemocnice v jihočeském kraji fibroskopickou kolonoskopii, což je vlastně endoskopická metoda vyšetření tlustého střeva.

Devadesátiletý doktor se ale do penze ještě nechystá. A všichni jeho kolegové doufají, že s nimi oslaví další jubileum.

Tagy:
nemocnice zdravotnictví lékař Pelhřimov Vladimír Leman