Masaryk, odpadní roury nebo střeva? Prezidentův památník v Turnově budí vášnivé emoce

V Turnově se rozpoutala bouřlivá debata o soše na počest T. G. Masaryka.

V Turnově se rozpoutala bouřlivá debata o soše na počest T. G. Masaryka. Návrh památníku totiž lidem připomíná spíš zamotané potrubí, odpadní trubky anebo lidská střeva. Vedení města si však dílo pochvaluje, s vypjatou diskusí prý počítá.

Turnov od začátku hledal sochu, která bude svou podobou budit emoce. „Chtěli jsme, aby umělecké dílo hovořilo především k současným a budoucím generacím,“ uvedl starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Komise vybírala z celkem 25 návrhů. Nakonec uspěl Petr Valer a jeho plastika Pravda roste s námi. „Ze všech návrhů bylo toto dílo nejvíce abstraktní a intelektuální. Měl nejhlubší myšlenku,“ zhodnotila historička umění a členka poroty Markéta Kroupová. „Dílo nedává hned na první dobrou informaci o tom, že je to socha, která je věnována T. G. Masarykovi,“ doplnil ji turnovský starosta.

Nový pomník vyjde město na dva miliony korun. Podle poroty je cena odpovídající. „Musí být realizovaný z nějakého materiálu, musí mít statický posudek a být nějak zakotven,“ vysvětlila historička.

Vypadá jako roury od kamen

Vedení města počítá ohledně památníku s bouřlivou diskusí. První reakce hovoří v neprospěch sochy. „Těch kladných ohlasů je skutečně jak šafránu, je jich hrozně málo,“ přiznal Hocke. Že se socha lidem skutečně nelíbí, potvrdila i anketa CNN Prima NEWS. „Vypadá to jako roury od kamen,“ zhodnotila místní seniorka. „Mně to připomíná střeva,“ přidal se další obyvatel Turnova.

Jestli socha nakonec skutečně v parku u nádraží bude stát, zatím ale není jisté. O její budoucnosti rozhodnou zastupitelé na konci června.

Tagy: