Už jen dvakrát kopnout a Plzeň nalezne zlatý důl. Čelí vedru i „komediantskému“ hegemonovi

Několik posledních měsíců žijí sen. Finančně se trápící Viktorii Plzeň trénované Michalem Bílkem věřil málokdo, přesto to podceňovaná parta ze západu Čech dotáhla v minulé sezoně k titulu a teď je blizoučko k tomu, aby si zahrála nablýskanou Ligu mistrů. Pokud zvládne závěrečné play-off s ázerbájdžánským Karabachem, může si vydělat přes půl miliardy korun. Přiblížit se magické sumě chtějí červenomodří už ve středu večer v Baku v 18:45.

České týmy mohou jen závidět nejvyspělejším evropským soutěžím, jak automatickou záležitostí je pro jejich nejlepší kluby účast v Lize mistrů. Otevřít dveře vedoucí k ní je pro tuzemské zástupce extrémně těžké a ruku v ruce s tím také vzácné.

Za posledních deset let se pouze třikrát poštěstilo, aby někdo z Česka zavítal mezi smetánku. Jednou Slavia Praha, dvakrát Viktoria Plzeň. Západočechy momentálně čeká poslední fáze jejich štreky. Helsinky a Tiraspol už vyřadili, teď jim pohádku může pokazit už jen ázerbájdžánský Karabach.

Nepopulární soupeř. Nikomu se nechce táhnout do města Baku ležícího přes 3 500 kilometrů daleko, prakticky mimo Evropu, kde panuje úmorné vedro. Ale nelze si vybírat, takový byl los. A zvláště když jde o nalezení zlatého dolu, není na místě si na okolnosti stěžovat.

Vždyť účast v Lize mistrů znamená automatických 391 milionů korun. Dalším bonusem je příspěvek za desetiletý koeficient, což by v případě Plzně dělalo od 60 do 140 milionů korun podle toho, které týmy postoupí z kvalifikace. A za každé případné vítězství bude odměněna 70 milionů. Remíza se pak rovná takřka 26 milionům.

Peníze? Hlavně možnost hrát s nejlepšími!

Liga mistrů by v posledních sezonách finančně strádajícímu klubu definitivně vytrhla trn z paty, vygenerovala by mu i prostředky na další ročníky. Úspěch by byl výjimečně dobře dotovanou nadstavbou, už teď ve Štruncových sadech „juchají“ nad zajištěním si základní skupiny Evropské ligy a s tím spojeným minimálním ziskem 210 milionů korun. Z nejhoršího je tým trenéra Michala Bílka venku.

„Ale není to tak, že by teď neměl být nervózní, nemít svázané nohy,“ říká pro CNN Prima NEWS Roman Pivarník, bývalý kouč Viktorie. „Mezi jednotlivými soutěžemi – Konferenční ligou, Evropskou ligou a Ligou mistrů – je extrémní rozdíl. Zahrát si tu nejprestižnější soutěž se hráčům poštěstí jen jednou za život, pokud vůbec. Finanční rozdíl je také obrovský. Nicméně v hlavách hráčů už ani tak nejde o peníze, zkrátka se chcete utkat s nejlepšími. Motivace je obrovská.“

K tomu, aby se mohli Plzeňští v kabině sázet, zda schytají Liverpool, Paris Saint-Germain nebo Real Madrid, je třeba překonat zmiňovaný Karabach. Pivarník si proti ázerbájdžánskému gigantovi právě s Plzní zahrál před šesti lety.

Rovněž to bylo v kvalifikaci Ligy mistrů, jen o předkolo dříve. Napřed remíza v Česku 0:0, o týden později se u Kaspického moře zrodil nerozhodný výsledek 1:1. Vyrovnávací gól Michaela Krmenčíka byl postupový, protože tehdy ještě měl v pohárech venkovní gól větší váhu.

Zejména první zápas byl pro Viktorii značně frustrující, protože hráči Karabachu se víc než často poroučeli k zemi velmi ochotně, zároveň občas jednali agresivně. „Provokovali, hodně simulovali. Byly tam i údery loktem. Z jejich strany to byla komedie,“ komentoval po utkání tehdejší kapitán Roman Hubník. „Povalovali se, poplakávali,“ doplňuje ho s odstupem času Pivarník.

Co bude Plzeň se dělat v Evropě? Sama odpověděla

Kádr „komediantů“ se radikálně proměnil, vzájemné setkání z léta 2016 pamatuje už jen pár jedinců. Co se ale nemění, je to, že Karabach stále vládne ázerbájdžánské scéně. Z posledních devíti sezon se jen jednou stalo, že by nevyhrál titul – hegemonii v předminulém ročníku narušil městský rival Neftči.

Klub vlastněný potravinářským a zemědělským holdingem Azersun měl do play-off o Ligu mistrů ještě náročnější cestu než Plzeň, musel zvládnout o jeden dvojzápas navíc. Postupně odklidil silný trojlístek Poznaň, Curych a Ferencváros. Zvláště poslední výhra 3:1 v odvetě na hřišti maďarského soupeře – na kterém si loni vylámala zuby Slavia – byla velkým překvapením.

Plzeň tak čekají dvě pořádně náročné 90minutové šichty. Ale to, aby se vyhnula předkolové ostudě, už si odpracovala. „Po konci minulé sezony se mluvilo o tom, co bude Viktoria dělat v Evropě. Na její hru se snášela kritika. Plzeň na to odpověděla, zlé hlasy potlačila, protože zvláště Šeriff Tiraspol nebyl lehkým soupeřem. Ale nepřekvapilo mě, kam se dostala. Využila zkušenosti z minulého ročníku,“ podotýká Pivarník.

A jaká dává Plzni šance pro závěrečnou písemku? Zmiňuje obligátní frázi „je to padesát na padesát“. Sázkové kanceláře naklánějí misky vah mírně ve prospěch Plzně s kurzem pohybujícím se kolem 1,7 ku jedné.

Tagy:
FC Viktoria Plzeň Ázerbájdžán UEFA Liga mistrů fotbal předkolo sport Ferencváros Budapešť FK Karabach Michal Bílek Neftchi Baku Roman Pivarník Baku