Biatlonista Michal Krčmář je od minulého víkendu částí veřejnosti považovaný za suchara. Na sociálních sítích si totiž dovolil zkritizovat vyjádření fotbalisty Slovanu Liberec Micka van Burena, který se po vysokém vítězství nad Teplicemi těšil na klasickou českou oslavu s pár pivy. „Unavené tělo tím jenom dorazíte,“ říká pro CNN Prima NEWS specialista na sportovní výživu Pavel Suchánek.
Stříbrný medailista z her v Pchjongčchangu minulou sobotu na svůj Twitter v návaznosti na slova fotbalisty naťukal: „Takhle úroveň profi sportu u nás nezvedneme! Je mi jedno, jaké jsou zvyky atd. Prostě tohle je špatně!“
Část české společnosti, která Krčmářovo vyjádření zaregistrovala, se rozštěpila na dva tábory. Tým van Burena byl podle reakcí daleko početnější a nechápal.
„Co je na dvou, třech pivech po vítězství 5:1 špatně, když mají navíc druhý den volno?“
„Jste moc upjatý.“
„Pohoršovat se nad tím, že si kluci po skvělém vstupu do soutěže zajdou na večeři a dají si pivo nebo víno, je teda věc…“
MS ve fotbale 2022
Krčmář se snažil odrážet útoky „burenovců“, jak to jen šlo. Podotýkal, že je to špatný příklad pro mládež, úspěch lze oslavit jen společným jídlem a není třeba, aby dorazil i přítel alkohol. Ale brzy mu muselo být jasné, že tuto internetovou bitvu nemůže vyhrát.
Rozhodně to ale není tak, že by neměl žádné zastánce. „Konzumace alkoholu po velké intenzivní zátěži typu fotbalový zápas je špatně z důvodu regenerace. A ta je zcela zásadní,“ zdůrazňuje Pavel Suchánek, dlouholetý expert na sportovní výživu, pracovník IKEM a vysokoškolský pedagog.
„Tělo je vyčerpané a v tu chvíli mu musíte dopřát co nejkvalitnější živiny, aby dobře zregenerovalo a bylo schopné zase brzy podávat dobré výkony. Tím, že – zjednodušeně řečeno – tam pošlete například vepřové koleno a pivo, opravdu unavenému tělu nepomůžete. Naopak potřebuje nejlepší možné bílkoviny, sacharidy a dostatečné množství vitamínů i minerálů,“ pokračuje Suchánek.
Večer po zápase? Nejhorší načasování
Zmiňuje, že zátěž není pouze o fyzickém vyčerpání, ale zahrnuje také obrovský stres, který z těla vysává energii. Když se nenavrátí vhodnou formou, může být narušeno správné fungování organismu, například se oslabí imunita.
„Z mého pohledu má Michal Krčmář naprostou pravdu. I skrze to, že alkohol má velmi vysoký glykemický index a provokuje uvolňování inzulinu. Zejména pokud se napijete večer, blokujete regeneraci. A samozřejmě se neplete ani v tom, že to není ideální příklad pro mladou generaci,“ popisuje odborník z nutriční poradny FitBee.
Pokud dostane fotbalista chuť na pivo, měl by podle Suchánka ideálně počkat – tak, jak na svém příkladu uvedl Krčmář – do mimosezonního období. „A kdybych byl fotbalistou a chtěl pivo zahrnout do oslavy úspěšného výsledku, udělal bych to až den poté. Nikoliv ten den večer,“ radí autorovi hattricku proti Teplicím van Burenovi a všem dalším hráčům. „Po zápase tam nemají co dělat žádné jednoduché cukry třeba ani formou kolových nápojů.“
Suchánek má za to, že obhajování „pár pivek“ po zápase Česko neposune směrem ke standardu ve vyspělých zemích Evropy. Výživový poradce spolupracoval s Fotbalovou asociací České republiky a reprezentacemi, momentálně dává rady jednotlivým klubům – Spartě Praha nebo Hradci Králové. „Téma alkohol řešíme. Sám školím i trenéry s licencí UEFA typu A, snažím se jim vysvětlovat, že pozápasová regenerace by se měla obejít bez alkoholu a pokud na něj má dojít, pak v úplně volný den. Samozřejmě je také velmi špatně, když vyšťavený organismus ještě dorazíte jídlem z fast foodu.“
Když už profesionální fotbalisté či jiní sportovci oslavu dobře načasují, kolik by si mohou dovolit vypít, aby absolutně nemuseli mít ani špetku špatného svědomí? „Není to doporučení, ale lékaři tolerují alkohol na úrovni jednoho půllitru piva nebo dvou deci vína. To je ‚zcela bezpečná hranice‘,“ přibližuje Suchánek.
U kolika piv skončili minulou sobotu hráči Slovanu Liberec, se lze jen domnívat. Nicméně i přes rozsáhlou kritiku, které čelil zastánce sezonní abstinence Krčmář, Suchánek trvá na tom, že situace se i u „národa pivařů“ zlepšuje.
„Určitě se za poslední dobu posunulo vnímání důležitost stravy, pitného režimu i rizikovosti konzumace alkoholu. Samozřejmě záleží na profesionalitě a přístupu každého klubu, případně každého hráče. Ale platí, že informovanost je daleko lepší,“ uzavírá.