Za ubytování uprchlíka 3000 korun, zvažuje vláda. Rozhodla i o dalších příspěvcích

Ministr vnitra Vít Rakušan

Tisková konference po zasedání vlády 16.3.2022

Češi, kteří ubytovali doma uprchlíky z Ukrajiny, by mohli dostat příspěvek až tři tisíce korun na osobu, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra a vicepremiér Vít Rakušan (STAN). Zároveň upozornil, že jedna domácnost by mohla dostat maximálně devět tisíc korun, aby nedošlo ke „kšeftování s chudobou“. Vláda ve středu rozhodla i o dalších příspěvcích.

Návrh ale ještě nebyl schválen. Jde o součást tzv. lex Ukrajina, který čeká na schválení Senátu ve čtvrtek a na podpis prezidenta. „Materiál je ještě určen k diskusi,“ upozornil ministr a dodal, že částka by byla vyplacena všem Čechům, kteří ubytovali uprchlíky, a to i zpětně od začátku uprchlické krize. Vláda by mohla předpis schválit příští týden poté, co začne platit nový zákon o zaměstnávání a zabezpečení uprchlíků, který se solidárním příspěvkem počítá.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) to nepovede k tomu, že někdo vystěhuje Čechy z pronajímaných bytů, protože lidé mají nájemní smlouvy. „Pokud to někdo zkusí, tvrdě zasáhneme,“ zdůraznil.

Další příspěvky

Vláda ve středu ale rozhodla i o dalších příspěvcích. Za dočasné nouzové přístřeší dostanou státní, obecní či krajské ubytovací kapacity 200 korun za osobu a noc bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun. „Počítáme s tím, že částku ještě navýší kraje,“ uvedl Rakušan. Stát by měl dát dvě třetiny příspěvku, kraje třetinu.

Kraje by měly vyčlenit zároveň i hromadné ubytovací kapacity, které by mohly poskytnout lidem prchajícím před válkou. Podle Rakušana se kabinet dohodl s kraji i na počtech uprchlíků, kterým zajistí ubytování. Přerozdělováni už jsou z Prahy, středních Čech a jihu Moravy. Zatím se v tomto ohledu počítá asi se 150 tisíci uprchlíky, v Praze by jich mělo zůstat kolem 27 tisíc.

„Uprchlíky, kteří budou opakovaně odmítat nabídnuté ubytování, bude stát považovat za ty, kteří mají zajištěno vlastní ubytování,“ upozornil vicepremiér. Do Česka podle něj přišlo kolem 250 tisíc lidí. Těm bylo rozdáno přes 171 tisíc speciálních víz.

Na Ukrajinu vláda pošle další vojenský materiál

Kabinet ve středu schválil i dodávku dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu. Rakušan zdůraznil, že to nemůže blíže specifikovat. „Je to signál toho, že pomoc pokračuje. O finančním krytí dané pomoci se jedná i na mezinárodní úrovni,“ řekl pouze. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dříve uvedla, že Česko pošle Ukrajině další materiál za více než 700 milionů korun. V úterý ale novinářům řekla, že se chystá darování materiálu až za miliardu.

Tagy: