Ukrajinci získají pobytové vízum, pracovní povolení a 5000 měsíčně, schválila Sněmovna

Fronta Ukrajinců před uprchlickým centrem

Co vše schválila Sněmovna pro Ukrajinu

Uprchlíci z Ukrajiny, kteří přichází do Česka, při registraci získají speciální pobytové vízum na rok, dále pracovní povolení, zdravotní pojištění a měsíční příspěvek 5 000 korun. To vše v rámci tzv. lex Ukrajina schválila v pátek Poslanecká sněmovna. Snazší bude také přijetí žáků do škol a schválen byl i tzv. solidární příspěvek pro ubytovací zařízení.

„Ochrana pro Ukrajince je dočasná a my předpokládáme, že bude platit po dobu jednoho roku,“ prohlásil ministr vnitra Vít Rakušan s důrazem na to, jak je nyní tzv. lex Ukrajina potřebný.

Jde o první ze série několika zákonných změn, které český stát směrem k ukrajinským uprchlíkům přijal. Všichni Ukrajinci, kteří do Česka uprchnou před válečným konfliktem a registrují se, získají speciální pobytové vízum, které jim bude uděleno na rok. Vízum bude platit po celé Evropské unii.

Dočasný pobyt na rok se týká pouze Ukrajinců a těch, kteří na Ukrajině mají trvalý pobyt nebo azyl, případně jejich rodinných příslušníků. „Nejedná se o žádné kvóty na uprchlíky,“ dodal ministr s tím, že z tohoto zákona žádné nebezpečí pro české občany nehrozí.

Toto vízum je následně opravňuje k získání pracovního povolení, aby nemuseli být odkázáni na černý trh a následně k zisku zdravotního pojištění. Ukrajinci tak budou mít postavení jako občané České republiky.

„Tato změna akutně reaguje na situaci posledních několika týdnů. Pokud získají speciální pobytové vízum, tak v takovém případě lidem umožníme vstup na trh práce,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání Sněmovny, které jsme sledovali on-line. V souvislosti s tím získají i potřebné zdravotní pojištění.

Další přijatá úprava se týká tzv. dětských skupin. Ty v podstatě nahrazují školky. Jde o skupiny, které vznikají například při zaměstnání, při vysokých školách, institucích, náboženských spolcích atd. Nově právě i do těchto skupin budou moct být zákonně přijímány ukrajinské děti.

Na základě registrace všichni Ukrajinci získají nárok i na měsíční příspěvek 5 000 korun. Ten mohou pobírat po dobu šesti měsíců.

Změny se týkají i školství

Další oblastí, kterou nová úprava mění, je školství. „Chceme, aby ředitelé nemuseli porušovat zákon jak z hlediska obsahu, tak z hlediska přijímání studentů,“ uvedl na jednání Sněmovny ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Jde hlavně o navýšení kapacit tříd. Ty jsou především v Praze a Středočeském kraji dost plné a ředitelé školek a škol nemohli bez omezení nové ukrajinské děti přijímat. Je zde i možnost nařídit přesun do jiné školy.

Druhé opatření se týká středoškoláků, kteří si budou moci podat přihlášku k maturitním oborům až do 5. dubna. Do nematuritních oborů by se uprchlíci mohli hlásit do 8. dubna. Zákon zatím platí pro výuku v tomto školním roce, tedy do června.

Sněmovna zároveň stanovila lhůtu pro zápis ukrajinských dětí do mateřských a základních škol od 1. června do 15. července.

Peníze za ubytování

Sněmovna nakonec souhlasila i s tzv. solidárním příspěvkem. Jde o peníze, které by měli dostat soukromí ubytovatelé. V zákoně ale není už řečeno, kolik peněz soukromníci dostanou. To až zpětně určí vláda.

„Vláda má možnost stanovit solidární příspěvek. Podmínky budeme dopracovávat tak, aby to nebylo zneužitelné a nesloužilo k obchodu s chudobou,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Druhým příspěvkem jsou peníze pro ubytovny, hotely apod. Tím se ale Sněmovna nezabývala.

Původní návrh zněl 180 korun za dospělého a 90 za dítě, ale to se ještě může měnit po debatě s hejtmany. Právě ubytovací zařízení tyto peníze podle svých slov nutně potřebují. Mnoho hotelů a ubytoven už se nyní ozývá s tím, že jinak uprchlíky budou muset vystěhovat.

Tagy: