Žádné další zbraně z Polska na Ukrajinu, oznámil Morawiecki. Spor eskaloval kvůli obilí

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Zelenskyj pobídl Trumpa k řešení války

Polsko už nebude posílat zbraně na Ukrajinu. Ve středu to prohlásil polský premiér Mateusz Morawiecki. Oznámení přišlo po vyhrocení polsko-ukrajinských vztahů, kterému předcházelo rozhodnutí Varšavy o prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí do země. Píše o tom agentura PAP. Vzápětí se premiérovo prohlášení objevilo na sociálních sítích.

„Ukrajina se brání bestiálnímu ruskému útoku. Chápu tu situaci. Jak jsem ale řekl, budeme chránit i naši zemi. Už neposíláme výzbroj na Ukrajinu. Nyní vyzbrojujeme Polsko,“ řekl Morawiecki v rozhovoru pro televizi Polsat News, kterou pak citovala agentura PAP. Jeho kancelář později večer prohlášení zveřejnila na sociální síti X.

Polské ministerstvo zahraničí si předtím předvolalo ukrajinského velvyslance a vyjádřilo důrazný protest proti výrokům ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valném shromáždění OSN v New Yorku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proti Ukrajincům jsme bojovali jen s lopatkami, ustoupit nešlo. Rus popsal masakr u Bachmutu

Zelenskyj „evropským přátelům“ kvůli prodloužení zákazu dovozu ukrajinského obilí vyčetl předstírání solidarity a nepřímé napomáhání Moskvě. Ukrajinská diplomacie v reakci na polský protest vyzvala Varšavu, aby se oprostila od emocí a začala konstruktivně jednat o řešení sporu. Což, jak se zdá, nepomohlo.

Prezident Andrzej Duda před polskými novináři v New Yorku hájil polský zákaz a přirovnal Ukrajinu k tonoucímu, na kterého si i ten, kdo mu chce pomoci, musí dávat pozor, aby jej nestáhl do hlubin, protože pak žádná pomoc nebude.

Polsko přitom patří k výrazným podporovatelům Ukrajiny, která se už přes rok a půl brání ruské invazi. Zákaz dovozu zdůvodňuje snahou ochránit vlastní zemědělce, kteří by jinak museli čelit levnější produkci z Ukrajiny.

Polsko ovšem také v půli října čekají klíčové parlamentní volby a vláda se snaží udržet si hlasy venkova, který v dřívějších volbách hlasoval převážně pro vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS).

Ukrajinský prezident v projevu v OSN především obvinil Rusko, že kromě běžných zbraní se pokouší vydírat světové trhy i „nedostatkem potravin“, přičemž výměnou požaduje „uznání některých, ne-li všech dobytých území“. Podle Zelenského tak ohrožuje nejenom Ukrajinu, ale celé mezinárodní společenství. Rusko v červenci odstoupilo od dohody umožňující vývoz obilí z ukrajinských přístavů u Černého moře.

To se fakt nepovedlo, sorry, vzkázala Černochová

K napjaté situaci se vyjádřila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ukrajinského prezidenta nepochválila, spíše naopak. Podle ní by bylo nejlepší, kdyby došlo mezi oběma stranami k omluvám, jinak „prohrají všichni“.

„Polsko mám – díky rodičům – jako druhý homeland, takže si dovolím jeden komentář, protože mě mrzí urážení Poláků, které tady teď čtu. Znám jejich mentalitu. Znám sebe sama. Hrdí, pyšní, bojovní a stateční lidé, kteří na sebe nenechají nikoho řvát a poroučet si. To je historií ověřený postulát. Dneska se vyjádření ukrajinského prezidenta vůči Polsku fakt nepovedlo, sorry,“ napsala na konto Zelenského šéfka resortu obrany.

Poměrně náhlý obrat v podpoře Ukrajiny okomentoval na sociálních sítích také exministr financí Miroslav Kalousek. „Když dokážeš naštvat i ty, kteří ti ze všech sil pomáhají. Nemohu se Polákům divit, i když mě to mrzí,“ napsal na platformu X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinské armádě se podařil výrazný postup u válkou zdecimovaného Bachmutu. Podívejte se na reportáž níže, v čem uspěli:

Tagy:
napětí Polsko Varšava zbraň Ukrajina zbraně Mateusz Morawiecki Ukrajinci Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu