Ať Trump řekne, jak zastavit válku. Zelenskyj ho na CNN vyzval ke zveřejnění receptu na mír

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řeční na půdě OSN.

Zelenskyj pobídl Trumpa k řešení války

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN vybídl amerického exprezidenta Donalda Trumpa, aby představil svůj mírový plán, který by vyřešil válku na Ukrajině. Trump už dříve prohlásil, že by konflikt férově ukončil do 24 hodin. Zelenskyj ale namítl, že pokud by plán spočíval v ponechání ukrajinského území Rusům, o žádné mírové řešení nejde.

„Pokud budu prezidentem, vyřeším tuto válku za jeden den, za 24 hodin,“ prohlásil v květnu exprezident Donald Trump. Prý by se jednalo o férovou dohodu, která by nespočívala v tom, že by si Rusko výměnou za mír nechalo okupovaná území.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj teď v rozhovoru pro CNN veřejně vybídl Trumpa, aby svůj skrývaný mírový plán odhalil. „Nyní může Trump veřejně sdílet svou myšlenku, aby neztrácel čas, aby neumírali lidi. Zkrátka říct, že ‚můj recept je zastavit válku a zastavit celou tu tragédii a zastavit ruskou agresi‘,“ prohlásil šéf Kyjeva.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zelenskyj exkluzivně pro CNN. Stárnu, happy end nás nečeká. Putin s nikým nevyjednává

Znovu ale zopakoval, že pokud Trump mírovým plánem myslí návrh ponechat ukrajinská území Rusům, tak to „žádný mírový plán není“.

Ukrajinci chtějí americké rakety

Zelenskyj v rozhovoru pro CNN dále prohlásil, že ukrajinská protiofenziva, která začala v červnu, se začíná pro Kyjev vyvíjet pozitivně. Ukrajinský prezident opětovně požádal Washington o rakety dlouhého doletu, očekává se, že export těchto zbraní americký prezident Joe Biden brzy posvětí.

„Byla by to pro nás ztráta, kdyby zbraně nebyly poskytnuty,“ řekl Zelenskyj a dodal, že by to mělo za následek „více obětí na bojišti i jinde“.

Na otázku, zda ukrajinská protiofenziva dosáhne už letos významného průlomu, jasně odpovědět nedokázal. „Myslím, že to nikdo neví. Ale věřím, že jsou před námi další úspěchy,“ zdůraznil Zelenskyj s odkazem na ukrajinský postup u Bachmutu.

Ukrajinský prezident v současnosti znovu navštěvuje Spojené státy, kde pronesl projev na půdě OSN. Setkat se hodlá i s některými republikány a lidmi, kteří chtějí snížit objem americké pomoci pro Ukrajinu.

Tagy: