V ANO to vře. Babiš jede jen ego a kašle na nás, i když za něj nastavujeme krk, zní z hnutí

Mezi poslanci ANO a jejich asistenty panuje podle zdrojů CNN Prima NEWS frustrace pramenící jak z prezidentské porážky Andreje Babiše, tak ze skutečnosti, že šéf hnutí možná složí poslanecký mandát. „Nemít předsedu ve Sněmovně je trapné. Aspoň markeťáky nám mohl nechat, vždyť polovina poslanců od nás není ani vidět,“ říká jeden z nich pod příslibem anonymity. Babiš je prý neřízená střela a jde mu jen o vlastní ego.

Středeční jednání předsednictva hnutí ANO nenechává poslance v klidu. Pokud by totiž Babiš složil svůj mandát, zasáhlo by to fungování nejsilnějšího opozičního subjektu v dolní komoře. „Přeji si, aby byl nadále poslancem. Vždycky je lepší, když má nejsilnější parlamentní strana předsedu, který je i poslancem. Díky přednostnímu právu si vždy může říct ve Sněmovně, co zrovna potřebuje,“ řekl ke spekulacím místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Zástupci hnutí ANO jsou na jedné straně přesvědčeni, že prezidentské volby pro Babiše nedopadly úplným debaklem. Na straně druhé upozorňují, že jejich šéf počítal s mnohem těsnějším výsledkem. Téměř milionový rozdíl mezi ním a Petrem Pavlem ho podle oslovených asistentů nepříjemně překvapil.

„Říkalo se, že to stejně nemůže vyhrát. Všichni jsme se na jeho možnou porážku samozřejmě připravovali, jak se blížily volby. Moc tomu nepomohli ani rebelové jako moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák a ostravský primátor Tomáš Macura, kterým se najednou hodilo kritizovat předsedu – když viděli, že spěje ke své porážce. To mi přišlo dost nevhodné a nekolegiální, když se oba dostali nahoru především díky ANO,“ popsal redakci předvolební náladu jeden z poslaneckých asistentů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Prchal na pranýři? Jen slaměný panák, Babišovu kampaň vedli jiní, odhalují Pavlovi marketéři

Babišův údajný plán složit poslanecký mandát je mezi zástupci ANO v dolní parlamentní komoře hojně diskutovaným tématem. Nikdo ale neví, jestli si to ve středu, kdy bude jednat předsednictvo ANO, nakonec nerozmyslí.

„Bohužel, příliš do toho nevidím. Nevím, jestli složí mandát, řešíme to skoro každý den. On (Babiš, pozn. red.) je neřízená střela a jeho tým měl co dělat, aby ho během voleb ukočíroval a připravil. Aby toho ‚damage controlu‘ bylo co nejméně, což víme, že v druhém kole moc nešlo. Bez nich by to bylo ale hodně špatné,“ konstatoval asistent zákonodárce hnutí ANO k volbám a fungování Babišova týmu.

Volební tým je prakticky fuč

Na druhou stranu uznal, že bez Babiše by hnutí ANO tratilo na „brutálním zásahu“, který má expremiér na lidi, především co se týče sociálních sítí. „Jako dobře, ne všichni ho můžou, to si můžeme asi říct na rovinu. Ale stejně – je to hlavní tvář hnutí, lidi na něj slyší a v neposlední řadě i přes všechny přešlapy získal 2,4 milionů hlasů ve volbách. Rozumíme si? Navíc nemít předsedu hnutí ve Sněmovně je trošku trapné,“ pokračoval asistent poslance ANO, který si přál zůstat v anonymitě.

Otázkou také je, zda Babiš zůstane v čele hnutí. Na potenciálně uvolněné předsednické křeslo si totiž brousí zuby hned několik lidí, jejich jména ale poslanecký asistent prozradit nechtěl. „To si s dovolením nechám pro sebe. Navíc to není nic potvrzeného, prostě jsem slyšel, že by tu i jiní lidé měli zájem vést ANO. Oni to řeknou sami, až přijde čas,“ odmítl další komentář.

Dlouhodobě se jako o možných Babišových nástupcích mluví o prvním místopředsedovi ANO Karlu Havlíčkovi a šéfce poslanců Aleně Schillerové. Podle dalšího asistenta hnutí panuje mezi některými zákonodárci frustrace i ze samotného Babiše a jeho jednání.

„Vlastně strašně jede své ego. Volební tým je prakticky fuč, jeho blízcí spolupracovníci taky. Nemohl je nějak přemluvit, aby pomáhali hnutí jako takovému? Přece to jsou zkušení lidé, nemohl nám je nějak nabídnout? Aspoň markeťáky nám mohl nechat – vždyť polovina poslanců od nás není ani pořádně vidět, nesnaží se urvat mediální prostor,“ sdělil redakci CNN Prima NEWS.

Všechny odehnal a kašle na nás

„Vždyť jeho přešlapy musíme neustále obhajovat. Všichni se ptají poslanců, co si myslí o jeho výrocích. Už roky. Je jasné, že svého předsedu nepotopí. Mohl by to někdy ocenit,“ doplnil jiný asistent, tentokrát méně známé poslankyně hnutí ANO. Sám předpokládá, že bez spolupracovníků, jako byli Marek Prchal, Vladimír Vořechovský či Tünde Bartha, půjde Babiš spíše do útlumu.

„Ale jak říkám, s pomocí celého týmu byl nejvýraznější tváří ANO a uměl táhnout davy. Úplně nesouhlasím s tvrzením, že by byl za zenitem, i když je jasné, že v kampani brutálně přestřelil. Chtěl moc vyhrát, takže ho výrazná prohra pochopitelně zklamala. Ale takhle to vypadá, že všechny odehnal, vzdal politické angažmá a kašle na nás,“ zhodnotil.

„Nevím, jestli to položí. Stále platí, že nám neřeknou zas úplně všechno. Třeba volební záležitosti si samozřejmě řešili ve svém vlastním úzkém kruhu,“ dodal závěrem.

Rozhodne se ve středu

Informaci, že Babiš přemýšlí o svém odchodu ze Sněmovny, potvrdily CNN Prima NEWS dva důvěryhodné zdroje z řad hnutí ANO. Po neúspěchu v prezidentských volbách by se expremiér mohl odmlčet a znovu se naplno zapojit do kampaně až před sněmovními volbami v roce 2025. Sám vždy říkal, že se pro něj více hodí premiérská funkce než ta prezidentská.

Na konkrétní dotaz CNN Prima NEWS ohledně své budoucnosti a možného složení mandátu Babiš nereagoval. Podle dostupných informací bude jasno 8. února, kdy se má sejít předsednictvo ANO.

Podobně jako Karel Havlíček mluvila také šéfka poslanců Alena Schillerová, podle níž je Babiš nadále jasným předsedou hnutí a není třeba na tom nic měnit. Exministr Ivan Pilný v pořadu 360° si nicméně nemyslí, že by se Babiš vzdal svého poslaneckého mandátu, natož předsednického křesla. Sám totiž za něj nevidí adekvátní náhradu.

Tagy: