V Bachmutu zuří neobyčejně krvavé boje. Nedobytné město, tvrdí Kyjev

Mezi ruskými a ukrajinskými silami v Bachmutu se odehrávají neobyčejně krvavé boje, uvedl mluvčí východního uskupení ukrajinských sil. Rusko se pravděpodobně chystá na dlouhou válku, míní britská rozvědka. Ukrajina uvalila sankce na další ruské firmy i sportovce.

V Bachmutu se mezi ruskými a ukrajinskými silami odehrávají neobyčejně krvavé boje, uvedl mluvčí východního uskupení ukrajinských sil Serhij Čerevatyj. Ukrajinské síly se podle něj ale ve městě v severoukrajinské Doněcké oblasti stále drží, informovala agentura Unian.

„Přímo v městské zástavbě se odehrávaly neobyčejně krvavé boje. Nepřítel si stanovil za cíl převzít kontrolu nad tímto nedobytným městem – pevností. Naši vojáci v nelítostných bitvách dělají všechno pro to, aby oslabili bojovou kapacitu nepřítele, zničili jeho sílu a morálku,“ uvedl Čerevatyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štěstí za milion. Ruská kulka těsně minula hlavu Ukrajince, ukazují záběry. Vzal to s úsměvem

Zavedení elektronického doručování předvolání na vojenskou správu v Rusku nemusí ještě znamenat přípravy na novou vlnu mobilizace do války proti Ukrajině. Jde spíše o součást dlouhodobější strategie k doplňování armády v očekávání vleklého konfliktu, uvedla v pravidelném přehledu situace britská vojenská rozvědka.

Americké protiletadlové rakety Patriot dorazí na Ukrajinu po Velikonocích, uvedl podle agentury Unian mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat. Kdy rakety budou zařazeny do ukrajinské protivzdušné obrany a připraveny k nasazení, neupřesnil. Většina pravoslavných věřících oslaví Velikonoce tuto neděli.

Kvůli ruské invazi rozšířila Ukrajina svůj sankční seznam o několik stovek dalších položek. Mezi přibližně 250 firmami, kterých se postihy týkají, je například internetová společnost Yandex, která spravuje největší webový vyhledávač v Rusku, nebo sociální síť VK (VKontaktě), ruská obdoba Facebooku. Příslušné dekrety v sobotu podle médií zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy: