V Bratislavě demonstrovaly tisíce lidí, házely dělobuchy. Policie použila slzný plyn

V Bratislavě se i přes zákaz shromažďování kvůli pandemii koronaviru konalo více demonstrací, kterých se podle odhadů účastnilo několik tisíc lidí. Byli mezi nimi i fotbaloví chuligáni, někteří demonstranti neměli roušky. Policie musela proti protestujícím použít slzný plyn, protože dav házel na těžkooděnce dělobuchy a láhve. Lidé policisty také označovali za fašisty. Slovenský premiér Igor Matovič (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) se proti demonstrantům ohradil.

„Dnes náměstí ovládli lidé, kterým byl dosud listopad ukradený. Spíše jeho hodnoty ničili,“ vzkázal Matovič účastníkům protivládních protestů. Před Prezidentským palácem ve slovenském hlavním městě se během státní hymny pokusilo několik lidí skandovat: „Kotleba, Kotleba,“ ale dav ve výkřicích nepokračoval. Před sedmou hodinou večerní se demonstranti rozešli.

Protesty začaly být vážnější po půl šesté odpoledne, kdy policie musela použít slzný plyn. Lidé před Úřadem vlády totiž házeli mezi policisty různé předměty a označovali je za fašisty a příslušníky gestapa. Policie také zasáhla, když se dva muži rozhodli přeskočit nainstalované zátarasy. Incident vyvolal hněv u několika stovek lidí v okolí. Mezi muže zákona následně někdo hodil dělobuch. Demonstranti také skandovali: „Roušky dolů, roušky dolů.“

Chtějí ničit majetek, říká ministr vnitra

Demonstranti, z velké části fotbaloví chuligáni, se začali scházet už kolem třetí hodiny odpolední na bratislavském hlavním nádraží. „Jde jim o to, aby ničili majetek, ohrožovali zdraví lidí. Máme informace, že někteří chtějí přijít i se zbraněmi,“ prohlásil slovenský ministr vnitra Roman Mikulec (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti).

Mnoho z nich bylo podle slovenských médií v podnapilém stavu, na hlavách měli často kukly. Při pochodu demonstranti skandovali: „Matovič je k*kot zku*vený.“ Zazněla ale i slovenská hymna. Nejdříve se účastníci přesunuli k Úřadu vlády, odkud pokračovali k Prezidentskému paláci. Odtud zamířili znovu k Úřadu vlády.

Zraněný policista

Vzduchem létaly láhve a dělobuchy, proto z areálu Úřadu vlády vyběhly desítky těžkooděnců a vyjeli i policisté na koních, kteří se bránili štíty. Jeden z policistů se při zásahu zranil, jeho kolegové ho odvedli z místa pryč. Informoval o tom web aktuality.sk.

Před parlamentem ve stejný čas proti vládě protestovali i poslanci Smeru v čele s bývalým premiérem Robertem Ficem. Při jeho příchodu lidé tleskali. Fico ve svém projevu uvedl, že za jeho vlády nedošlo k přešlapům vůči právnímu státu a demokracii.

Další protest začal ve čtyři hodiny před Prezidentským palácem, kam se přesunuli jak demonstranti od Úřadu vlády, tak parlamentu. Demonstraci organizoval bývalý poslanec Peter Marček, svolávali na ni zejména Kotlebovci.

Tagy:
policie Slovensko demonstrace 17. listopad Bratislava Igor Matovič policisté protesty Roman Mikulec Robert Fico vláda chuligáni chirurgická maska Úřad vlády České republiky pandemie covidu-19 Peter Marček Grasalkovičův palác