Děti by měly vědět, díky čemu máme demokracii, říká tatínek na Národní třídě

Oslavy 17. listopadu jsou letos kvůli covidu komornější než obvykle. I přes to přišla k pietnímu místu na Národní třídě zapálit svíčky řada lidí, všichni poctivě v rouškách. Možná víc než kdy dřív bylo vidět, že skoro každý dospělý s sebou vzal své děti. „Musejí vědět, co se tu v minulosti dělo,“ popsal CNN Prima NEWS jeden z rodičů.

Děti fascinovaně klečí u hromadících se květin, věnců a svíček pod pamětní deskou 17. listopadu na pražské Národní třídě. Některé zapálily svíčky samy a položily je na zem, jiným pomohli rodiče. „Je to na památku hodným studentům,“ popisuje asi 6letá holčička. Maminka ji následně vyfotí.

Další z malých kluků nese hrdě transparent s přeškrtnutou rudou hvězdou a nápisem: „Konec rudého symbolu.“ Ceduli mu na chvíli podrží rodiče, i on jde zapálit svíčku.

„Děti by měly vědět, díky čemu máme demokracii. Myslím, že je potřeba jim to vysvětlovat už odmala, co se tehdy dělo. Nevím, jestli to úplně pochopí, ale něco určitě ano. A až budou starší, budou to moc dobře vědět,“ vysvětluje jeden z tatínků, který přišel se svými dvěma syny.

Na Národní třídu letos oproti minulým letům dorazilo kvůli koronaviru mnohem méně lidí. Ulice, která bývá obvykle 17. listopadu zaplněná, je dnes téměř prázdná. Více lidí se shromažďuje jen u památníku. Atmosféru místa to ale nemění. Možná, že je to i hezčí a intimnější, než když jsou tady davy.

Nechyběly červené trenýrky

„Bála jsem se, že nepřijde vůbec nikdo. Jsem ráda, že lidi nezapomínají ani v téhle komplikované době,“ popisuje žena, která se sama demonstrací 17. listopadu 1989 zúčastnila. „Svobodu už si nesmíme nikdy nechat vzít,“ dodává vzápětí.

Jako každý rok, i letos se na Národní třídě objevuje několik symbolů. Starší pán k památníku přinesl českou vlajku. Na druhém stožáru měl připravené červené trenýrky. Originální rudé trenky vyvěsila v roce 2015 nad Hradem umělecká skupina Ztohoven na protest proti politice prezidenta Miloše Zemana.

Svobodu už si nesmíme nikdy nechat vzít

Další z účastníků piety se převlékl za doktora a na hlavě měl pirátský klobouk. V ruce držel transparent s nápisem „Konec iluze, všichni jsme pozitivní?“ Pokřikoval na všechny politiky, kteří k památníku dorazili, ať už z vládních nebo opozičních stran.

Ti, kteří na Národní nemohli nebo nechtěli kvůli covidu dorazit, nechávají zapalovat svíčky „on-line“. Za dobrovolný příspěvek posílají vzkazy se svými jmény. Organizátoři je na místě tisknou, lepí na svíčky a v přímém přenosu pokládají k památníku. „Vzkazů chodí opravdu hrozně moc, máme celý den co dělat,“ usmívá se jedna z organizátorek.

On-line přenos ze 17. listopadu sledujte zde

Tagy: