V Británii odstartovalo plošné očkování. Jako první vakcínu dostala 90letá Margaret

90letá Margaret Keenanová dostala v úterý jako první vakcínu proti covidu.

Ve Velké Británii dostala první pacientka vakcínu proti covidu

První pacientkou, která dostala vakcínu proti onemocnění COVID-19 od společností Pfizer a BioNTech, je 90letá Margaret Keenanová ze Severního Irska, píše web britské televize BBC. Podání látky tak odstartovalo masivní vakcinaci, která má v Británii probíhat.

Margaret Keenanová z města Enniskillen v Severním Irsku uvedla, že se cítí být „privilegovaná“, že právě ona dostala první dávku vakcíny proti nemoci COVID-19. Ta jí byla podána ve fakultní nemocnici Coventry v Anglii.

Dalších 800 tisíc dávek by mělo být naočkováno v příštích týdnech. Další čtyři miliony dávek by měly dorazit na konci měsíce. Země dohromady poptala 40 milionů vakcín, které by měly vystačit pro 20 milionů lidí, protože očkovat je potřeba nadvakrát.

Vrchní sestra fakultní nemocnice Coventry May Parsonsová vakcínu 90leté Margaret Keenové podala v 6:31 Greenwichského času.

„Je to nejlepší předčasný narozeninový dárek, který bych si mohla přát. Znamená to totiž, že se konečně mohu těšit na to, že nový rok strávím s rodinou a přáteli, poté, co jsem většinu roku byla sama,“ uvedla seniorka pro BBC.

„Nemohu dostatečně poděkovat May a NHS (Národní zdravotní služba, pozn. red.) za to, jak se o mě nesmírně starali. Všem, kteří se mohou nechat naočkovat, vzkazuji: udělejte to. Když mohu dostat vakcínu já v 90 letech, potom vy také,“ dodala Margaret Keenanová.

Po celé Británii v úterý začala masivní vakcinace obyvatel. Jako první dostanou látku právě senioři nad 80 let a někteří zaměstnanci nemocnic a jiných sociálních zařízení. Británie se tak snaží ochránit nejrizikovější skupiny jako první, aby se mohly vrátit k normálnímu životu.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock televizi BBC řekl, že před Británií „je ještě dlouhá cesta, ale tento okamžik ji odstartoval“.

Ráno měl prý smíšené emoce. Na jednu stranu byl rád, když viděl Margaret, jak dostala svou první dávku vakcíny proti covidu. Zároveň je ale rozhodnutý, že Velká Británie musí držet pospolu. „Tento virus je smrtící. Musíme se držet pravidel,“ řekl Hancock BBC.

NHS poděkoval také britský premiér Boris Johnson. „Děkuji všem vědcům, kteří tak tvrdě pracovali, aby vakcínu vyvinuli, dobrovolníkům, a všem, kteří dodržují opaření, aby ochránili druhé,“ uvedl Johnson.

Velká Británie je první zemí na světě, která již vakcínu od společnosti Pfizer začala používat. Očkování není povinné.

Tagy: