Socha Alžběty II. je pro smích: Vypadá jako postarší paní nakupující brambory, tvrdí lidé

V Británii odhalili sochu Alžběty II.

Socha královny Alžběty II. budí rozpaky

Tak tohle se nepovedlo, zní ze Spojeného království. V severoirském městě Antrim odhalili o víkendu v zámeckém parku sochu královny Alžběty II. Co královně udělali? Přidali sice k Alžbětině soše jejího manžela, prince Philipa, ovšem někteří v bronzové postavě hledají podobu královny více než marně.

Vypadá jako babka, která jde na trh. Roztavit a znovu! Princ i psi vypadají lépe. I takové komentáře schytala socha královny Alžběty II. Od víkendu zdobí zámecký park v severoirském Antrimu. „Vůbec bych neřekl, že je to její obličej. Zbytek ujde. Ale obličej? To není královna,“ řekl obyvatel Antrimu Eddie Smyth pro web rawstory.com. „Královně se to vůbec nepodobá. Ve skutečnosti psi vypadají lépe,“ uvedla turistka z Anglie Lorraine Barker pro web France 24.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rozvod Harryho a Meghan je na spadnutí, tvrdí nevlastní sestra vévodkyně. Vysvětlila proč

Umění může podle radních Antrimu vyvolávat různé reakce. Podle starosty je socha krásná. Vytvořil ji místní sochař Anto Brennan a inspiroval se zřejmě záběry královny na venkově. „Princ Philip vypadá dobře, ale královnu nemůžu poznat. Vypadá jako starší paní, co si jde nakoupit brambory na trh,“ sdělil turista z Maďarska Gabor Laszlo.

Jiní ale sochu chválí. „Myslím, že to dobře vystihuje, jak byla královna vnímaná veřejností. Za mě je to skvělá práce,“ míní turista z Anglie Stephen Barker. „Sochař se tu dobře nezapsal, ale podle mě je to povedené,“ řekla obyvatelka Antrimu Muriel McCandlessová.

Není to v poslední době poprvé, kdy si portréty členů královské rodiny našly početné kritiky. Kate na titulní stránce časopisu Tatler byla podle nich dětskou kresbou, první portrét krále Karla III. byl prý zase jako z hororu.

I u nás máme podobně kritizovanou sochu. Bronzová plastika Věry Špinarové v Ostravě byla dlouho trnem v oku. Dokonce měla jít do aukce. Ale dodnes, a to už to brzy bude šest let, stojí v Husově sadu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate dokončila chemoterapii. V emotivním videu popsala, jak nemoc zasáhla rodinu

Tagy: