Požár v Českém Švýcarsku měl způsobit Němec pod vlivem alkoholu. Spekuluje se o pyrotechnice

Hasiči v pátek ráno ukončili zásah v Českém Švýcarsku, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Silnice z Hřenska na Meznou je volná, turisté opět mohou po cestě od Tří pramenů k Pravčické bráně, uvedl mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Policie v pátek uvedla, že z ohrožení z nedbalosti podezírá Němce, který byl pod vlivem alkoholu.

Hořet začalo na přístupové cestě k Pravčické bráně ve čtvrtek odpoledne, oheň tak zasáhl stejné místo jako loni v létě, kdy nedaleko Hřenska vypukl největší požár v historii České republiky. Hasiči požár lokalizovali ve čtvrtek v podvečer, přes noc zůstaly na místě dvě jednotky. Oheň se rozšířil zhruba na plochu 100 krát 100 metrů. Byl vyhlášen vysoký třetí stupeň poplachu. Na místo vyrazil i policejní vrtulník, nakonec nebyl při zásahu potřeba. V pátek v 08:13 hasiči vyhlásili likvidaci požáru.

ČTĚTE TAKÉ: Kamna na uhlí v Česku skončí. Ministerstvo životního prostředí chystá zákaz jejich prodeje

Na místě zůstávají dva sudy pro případné hašení. Místo požářiště předali hasiči revírnímu, kterému byla nařízena kontrola do pondělního odpoledne. „Protože je v Německu prodloužený víkend a jezdí sem hodně jednodenních výletníků, posílili jsme činnost strážní služby. Máme naplánované společné obchůzky s policií a hlídky se strážci ze sousedního Saského Švýcarska,“ řekl Salov. Zaměřit se chtějí strážci i na kontrolu území, kam je vstup turistům zakázán.

Oheň zasáhl přístupovou cestu k Pravčické bráně. Podle Salova hořela převážně hrabanka a suché dřevo na zemi. Provoz na cestě mezi Hřenskem a Meznou byl dočasně omezen kvůli příjezdu hasičské techniky. Průjezd je nyní volný. Turisté se mohou podle Salova vydat k oblíbenému výletnímu místu. „Žádné nebezpečí tam nehrozí, ohořelé stromy po loňském požáru jsme v lednu zlikvidovali a další v blízkosti turistické cesty nejsou,“ uvedl.

Podle Salova požár vznikl zřejmě od pyrotechniky. „Došlo k tomu, že si němečtí návštěvníci koupili pyrotechniku ve Hřensku a vyrazili směrem k Pravčické bráně. A tam ji asi odpalovali a podařilo se jim to zapálit,“ sdělil Seznam Zprávám.

Případ vyšetřují děčínští kriminalisté. Mluvčí policie Eliška Kubíčková v pátek uvedla, že zadržen byl občan Německa, u kterého dechová zkouška na alkohol byla pozitivní. „Forma zavinění, tedy zda se mohlo jednat o úmysl, nebo nedbalost, je předmětem prověřování. Predikovat trestní sazbu zatím nelze s ohledem na probíhající prověřování,“ sdělila mluvčí. Požářiště ohledali kriminalisté už ve čtvrtek, v pátek pokračují ve vyšetřování. K dosud získaným informacím se nebude policie podle Kubíčkové z taktických důvodů blíže vyjadřovat.

V sousedním Německu se ve čtvrtek slavil Svátek Nanebevstoupení Páně, i proto do národního parku vyrazil velký počet turistů ze Saska. Správa parku proto posílila hlídkovou činnost v terénu. „Díky tomu se zřejmě podařilo dopadnout i viníky, kteří se údajně k činu na místě přiznali,“ napsala správa parku na sociální síti.

Starosta Hřenska Zdeněk Pánek ve čtvrtek webu Seznam Zprávy řekl, že policie zadržela 25letého Němce. Byl pod vlivem alkoholu, nadýchal 1,6 promile.

K situaci se vyjádřil také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). „Lidé s pyrotechnikou nemají v národních parcích co dělat. Jen díky pečlivé práci strážců národního parku se pravděpodobně podařilo zabránit dalším velkým škodám,“ napsal na Twitteru.

„Žádáme všechny návštěvníky, aby respektovali pokyny hasičů a pracovníků správy NP v terénu, urychleně opustili zasaženou lokalitu a nesnažili se nyní na přístupovou cestou k Pravčické bráně dostat,“ dodal Salov.

S loňským požárem hasiči bojovali 20 dní

Ve stejné lokalitě hořelo i loni. Tehdy ničivý požár v Národním parku České Švýcarsko začal během vlny veder 24. července, a to mezi Hřenskem a Pravčickou bránou. Zachváceny byly asi tři hektary lesa. Hasičům se nejprve dařilo požár kontrolovat, následující den se však oheň kvůli větru začal znovu rozšiřovat. Již 26. července ráno byl asi na 30 hektarech, odpoledne plameny zasáhly území o rozloze 300 hektarů a hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a k večeru už informovali, že zasažené území se blíží k 1 000 hektarům.

Plochu zasaženou požárem se dařilo zmenšovat od víkendu 30. a 31. července. Hasičům práci komplikovalo počasí, nedostatek deště či nízká oblačnost, kvůli které nemohla vzlétnout letadla.

První z uhašených sektorů správa parku od hasičů převzala 8. srpna. Poslední hašené území v Hřensku hasiči předali 12. srpna, oheň tak byl zdolán po 20 dnech.

Do boje s požárem se tehdy denně zapojily stovky profesionálních i dobrovolných hasičů z celé republiky, velké množství techniky včetně vrtulníků s vaky s vodou a letadel, a to i ze zahraničí. Na místě se vystřídalo zhruba 6 000 hasičů a 400 kusů techniky.

Podle informací CNN Prima NEWS se v dubnu policii přihlásil muž, který tvrdí, že nejrozsáhlejší požár v novodobé historii Česka založil. Jak a proč to udělal, tehdy nesdělil.

Podívejte se, jak hasiči loni bojovali s požárem v Českém Švýcarsku:

Tagy:
Německo požár Sasko Pravčická brána Hřensko Národní park České Švýcarsko Svátek Nanebevstoupení Páně