VÝSTRAHA: Česko zasype sníh. Experti varují před vysokým stupněm nebezpečí, kde bude nejhůř?

Sněžit bude v Česku dál. (Ilustrační foto)

Celé Česko zasype sníh, což přinese podle metorologů mnohé komplikace. Ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před sněhovými závějemi i jazyky v horských oblastech, v níže položených regionech se zase může tvořit náledí.

Zima se v nadcházejících hodinách a dnech hlasitě přihlásí o slovo. Prakticky po celém území přinese problémy. ČHMÚ vydal výstrahu před sněžením, která vstoupí v platnost v pondělí večer. Kromě části Vysočiny, Jihočeského, Jihomoravského, Zlínského a Olomouckého kraje se má vztahovat k celému území. Během noci na úterý se při sněžení vytvoří nová sněhová pokrývka 2 až 10 cm, na horách napadne místy až 15 cm nového sněhu.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Další hrozbou, kterou mrazivé počasí přinese, bude náledí. To zasáhne celou Česku republiku. Také v tomto případě platí meteorologická výstraha. ČHMÚ v této souvislosti radí řidičům, aby sledovali dopravní zpravodajství a jezdili opatrně. V polohách nad 600 metrů nad mořem by měli brát v potaz i případné sněhové jazyky, které bude vítr tvořit od úterního odpoledne.

V případě mokrého sněhu dochází navíc ke škodám na stromech a lesním porostu, ale také drátech elektrických vedení. Z tohoto důvodu může dojít i k výpadkům v energetice.

První vydatnější sněžení letošní zimy zasáhlo Česko o víkendu. V neděli ráno ležel sníh podle meteorologů na většině území republiky, na horách to bylo podle údajů ČHMÚ nejčastěji mezi 20 a 30 centimetry sněhu a na hřebenech Krkonoš dosáhla výška sněhové pokrývky až 60 centimetrů. Přes deset centimetrů naměřili v neděli ráno meteorologové i na stanici Ústí nad Labem – Kočkov, která leží v nadmořské výšce pouze 375 metrů.

PODÍVEJTE SE: Česko zasypal sníh. Spolu s nárazy větru ho přinesla bouře z Německa

Tagy: