VÝSTRAHA: Připravte se na silné bouřky a tropy. Po nich teploty prudce spadnou až o 15 °C

Bouřka udeřila v Praze (27. 6. 2024).

Počasí (30. 6. 2024 07:18)

Česko v neděli opět zasáhnou velmi silné bouřky s kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru o rychlosti až 90 km/h. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu. Kromě toho varují také před vysokými teplotami, které dosáhnou až 35 °C. Po bouřkách ale nastane výrazný pokles teplot, v pondělí mohou klesnout až na 20 stupňů.

Přes území České republiky přejde od západu studená fronta, před kterou k nám bude vrcholit příliv tropického vzduchu. V neděli tak nejvyšší teploty dosáhnou 31 až 35 °C, na západě a jihozápadě Čech se budou pohybovat kolem 28 °C.  Obloha bude polojasná až oblačná, během odpoledne se na většině území vyskytnou přeháňky nebo bouřky, které mohou být zejména ve východní polovině území i velmi silné. „Ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku se v bouřkách mohou vyskytnout nárazy větru kolem 90 km/h, větší kroupy a přívalové srážky s úhrny kolem 50 mm, ojediněle i vyššími,“ uvedli meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hurikán v Atlantiku sílí, hrozí ničivé vlny. Místo výskytu je ohromující, žasne expert

Kvůli hrozbě silných bouřek je v platnosti výstraha, která platí pro většinu území. V Čechách bouřky udeří již od 12 hodin a postupně se přesunou na východ, kde se budou vyskytovat až do pondělních dvou hodin ráno. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem a podobně. Vítr může vyvracet stromy a působit i rozsáhlejší škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedli meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Do nedělních 20 hodin je v platnosti také výstraha kvůli vysokým teplotám. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ napsali meteorologové.

Noc na pondělí bude oblačná až zatažená, místy se vyskytnou přeháňky. Na východě území budou doznívat bouřky, které mohou být i velmi silné. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C, na západě až na 13 °C.

Na pondělí předpovídají meteorologové oblačnou až zataženou oblohu. Na většině území se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 20 až 24 °C, na západě se budou pohybovat kolem 18 °C.

V úterý bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou 20 až 24 °C, na západě a severu Čech bude kolem 18 °C. Podobné podmínky budou panovat také ve středu, teploty dosáhnou 21 až 25 °C.

Tagy: