Na Česko se ženou mračna z pouště. Auta může pokrýt prach ze Sahary, říká meteorolog

Do oblasti střední Evropy se blíží oblačnost se saharským prachem. Podle meteorologa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Martina Adamovského mohou následky jevu, který by se měl nad Českem objevit v noci na neděli, pocítit zejména lidé na Moravě a ve Slezsku. Po dešťových srážkách z oblačnosti se saharským prachem totiž lze například na automobilech občas objevit tenký film poprašku.

Nad Českou republiku se ženou mračna s prachem z africké pouště Sahara. Jejich sílu nejvíce pocítí obyvatelé států Středomoří, překvapit by však mohla i ve střední Evropě.

ČTĚTE TAKÉ: Česko čeká návrat zimy. O víkendu teploměr ukáže až 16 stupňů, pak se prudce ochladí

„Největší koncentrace saharského prachu bude v oblačnosti v noci na neděli. Bude postupovat od jihozápadu našeho území směrem na sever a pršet bude zejména na Moravě a ve Slezsku,“ řekl CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Adamovský.

Podle něj však důsledky nebudou nijak dramatické. Bude ale záležet, kolik prachu se v atmosféře nachází. Občas se prý důsledky projeví například na automobilech nebo na jiných místech, kam dopadá déšť.

Prach se totiž z atmosféry na zem dostává společně s dešťovými kapkami. Po jejich odpaření lze na některých místech objevit tenký film saharského poprašku.

„V oblasti Středomoří či severní Afriky nastane tlaková níže, která prach doslova nasaje. Následně se dostane vysoko do atmosféry, někdy i do několika kilometrů nad povrch,“ vysvětlil proces Adamovský. Oblaka prachových částic se následně dostanou až nad Evropu.

Podle Adamovského není přítomnost prachu z největší písečné pouště světa nad Českem ničím neobvyklým. „Děje se to v řádech jednotek až nižších desítek případů za rok,“ objasnil pro CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Meteorolog CNN Prima NEWS nastínil, jaké bude v příštích dnech počasí

Tagy:
Středomoří počasí Evropa písek Český hydrometeorologický ústav Slezsko Morava Česko Martin Adamovský saharský písek střední Evropa Severní Afrika saharský prach