V Česku udeří tropické teploty, meteorologové vydali výstrahu. Některá místa zasáhnou bouřky

Česko sužují vysoké teploty

Počasí (7.8.2024 7:07)

V Česku budou ve středu panovat vysoké teploty. Ty mohou dosáhnout až 32 °C. Místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. V následujících dnech se mírně ochladí, o víkendu ale opět přijde vlna veder.

Ve středu bude polojasno až skoro jasno. Odpoledne a večer ale od západu přibude oblačnosti a v Čechách se místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou 28 až 32 °C, na severovýchodě 25 až 28 °C. Povane slabý jižní až jihozápadní vítr do 4 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mimozemský život na Marsu? NASA získala vzorek, který může potvrdit odvěké dohady

Kvůli vysokým teplotám je pro střední a severozápadní Čechy od 13 do 19 hodin v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

V noci na čtvrtek bude většinou oblačno, místy se vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Od západu srážek a částečně i oblačnosti postupně ubyde. Nejnižší teploty klesnou na 19 až 15 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo západní, postupně až severozápadní vítr rychlostí do 4 m/s.

Na čtvrtek meteorologové předpovídají většinou oblačno. Zejména v jihovýchodní polovině území se vyskytnou přeháňky nebo i bouřky. Odpoledne a večer od západu srážek i oblačnosti ubyde. Nejvyšší teploty dosáhnou 23 až 28 °C, na jihu Moravy až 31 °C. Vát bude slabý, během dne většinou mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Nejnižší noční teploty klesnou na 16 až 12 °C, přes den dosáhnou 25 až 29 °C, na jihu Moravy až 31 °C. Povane slabý proměnlivý, během dne mírný západní až jihozápadní vítr rychlostí 2 až 5 m/s.

Na sobotu meteorologové předpovídají oblačno až polojasno, na severu a severovýchodě se místy vyskytnou přeháňky. Během odpoledne srážky ustanou a postupně ubyde i oblačnosti. Nejnižší noční teploty klesnou na 19 až 15 °C, přes den dosáhnou 25 až 29 °C, na jihu Moravy na 31 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V neděli bude jasno nebo skoro jasno. V noci teploty klesnou na 15 až 11 °C, přes den dosáhnou 27 až 32 °C, na jihu Moravy až 34 °C. Povane slabý proměnlivý vítr rychlostí do 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: