Mimozemský život na Marsu? NASA získala vzorek, který může potvrdit odvěké dohady

Vozítko Perseverance americké vesmírné agentury NASA odebralo na Marsu vzorek, který může potvrdit historickou přítomnost života na rudé planetě. Jedná se o kus horniny, která splňuje hlavní tři kritéria pro tuto hypotézu. O nálezu informovala americká CNN.

O Marťanech a životě ve vesmíru se diskutuje od pradávna, dosud se ale existenci mimozemských bytostí nepodařilo potvrdit. NASA teď ale při zkoumání Marsu získala doposud nejzásadnější vzorek, který může zkazky o životě na rudé planetě proměnit ve skutečnost.

Mars od roku 2021 křižuje vozítko Perseverance. Odebírá tam vzorky a testuje nejrůznější technologie, které by se mohly využít při potenciální lidské kolonizaci Marsu. Vedle toho Perseverance zkoumá atmosféru a meteorologické podmínky na čtvrté planetě sluneční soustavy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zářivý vesmírný tanec. Webbův teleskop zachytil dechberoucí snímek galaxií Tučňák a Vejce

Americká CNN informovala o tom, že si vozítko Perseverance, které kooperuje s průzkumným vrtulníčkem Ingenuity, připsalo dost možná zatím nejdůležitější nález. Po třech letech průzkumu nalezl stroj NASA takový kus horniny, který splňuje předpoklady pro potvrzení hypotézy, že byl na Marsu kdysi život. Může totiž obsahovat zkamenělé mikroby.

Web Business Insider informoval, že vzorek splňuje tyto podmínky:

  • Kus horniny je protkaný bílými žilkami síranu vápenatého, což podle vědců jasně dokazuje, že skálou protékala v minulosti voda.
  • Hornina byla také pozitivně testována na přítomnost organických sloučenin, které jsou základními stavebními kameny života, jak ho známe.
  • Zatřetí je nález posetý drobnými „leopardími skvrnami“, které odkazují na chemické reakce spojené s mikrobiálním životem na Zemi.

„Netvrdíme, že na Marsu je život, ale vidíme něco, co je přesvědčivé jako potenciální biosignatura,“ komentuje úspěch výzkumnice NASA Kathryn Stack Morganová.

„Tato hornina je přesně ten typ vzorku, který jsme přišli na Mars najít, a nemůžeme se dočkat, až ho dostaneme do našich laboratoří tady na Zemi. Je to přesně ten typ potenciální mikrobiální biosignatury, o které se uvažovalo, když NASA navrhovala misi Mars 2020. A my jsme použili všechny přístroje, abychom tuto horninu našli a pochopili,“ přidává se pracovnice Briony Horganová.

Vědci nalezli kus horniny ve skále zvané Cheyava Falls, která je pojmenovaná po vodopádu v oblasti severoamerického Grand Canyonu.

Pro americkou vesmírnou agenturu NASA je nález důležitý i proto, že aktuálně čelí stále se ztenčujícímu rozpočtu. Přesto potrvá zřejmě ještě několik let, než vědci dostanou ceněný vzorek na Zemi a začnou ho zkoumat.

O Mars se vedle NASA zajímá také soukromá vesmírná agentura SpaceX miliardáře Elona Muska. Podnikatel by rád dostal první lidi na rudou planetu už v roce 2029. Odborníci se ale stále neshodnou na tom, jestli je plán kolonizace Marsu reálný, či nikoliv.

VIDEO: Sonda Čchang-e 6 přinesla horniny z odvrácené strany Měsíce. Truhla s pokladem, říká expert

Tagy: