V Česku udeří úmorné tropy. Teploměry ukážou až 37 °C, platí výstraha před požáry

Do Česka se o víkendu vrátí úmorné tropy (ilustrační snímek)

Počasí 13.7.2023 6:50

Ve čtvrtek se budou teploty v Česku pohybovat mezi 24 až 28 °C, zároveň bude oblačno až zataženo, očekává se také občasný déšť. S víkendem se však vrátí úmorná vedra – teploty budou atakovat i 37 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo. Místy se očekává občasný déšť, přeháňky nebo bouřky. Srážek by od západu mělo ubývat, stejně jako oblačnosti. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 24 a 28 °C, na horách vystoupají k 17 °C. Vát bude slabý, během dne mírný západní až severozápadní vítr o síle 2 až 6 m/s, v bouřkách však přechodně zesílí.

Zároveň platí výstraha před rizikem vzniku požárů. V platnosti je varování do odvolání a platí pro celou Českou republiku. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávejte oheň v přírodě, zejména v lesích, nevypalujte trávu, neodhazujte cigaretové nedopalky na zem, nepoužívejte přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně,“ apelují meteorologové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Děs nad Chicagem: Ve městě řádilo osm tornád najednou, letecká doprava zkolabovala

V noci na pátek bude polojasno až jasno. Zpočátku se na východě očekává spíše oblačná obloha s ojedinělými přeháňkami. Nejnižší teploty klesnou k 15 až 11 °C, v údolích až k 9 °C.

Už v pátek se však vrátí tropická třicítka. Hodnoty na teploměrech se budou pohybovat mezi 27 až 31 °C, na severovýchodě kolem 26 °C. Stejně tak se neočekávají srážky, pouze odpoledne může být oblačno. Během dne bude zejména jasno až polojasno.

Sobota se ponese v duchu úmorných veder. Teploty by se měly v Čechách vyšplhat až k 37 °C, jinde by se měly pohybovat mezi 29 a 34 °C. Obloha bude jasná až polojasná.

Ani neděle nepřinese kýžené ochlazení. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 30 a 35 °C, v severozápadní polovině Čech kolem 27 °C. Očekává se jasno až polojasno, od západu by však mělo přibývat oblačnosti – místy se navíc nejspíše vyskytnou přeháňky či bouřky.

Tagy: