VÝSTRAHA: Do Česka přichází nepolevující vlna extrémních veder. Podívejte se, kde bude nejhůře

Do Česka se vrátí spalující vedra.

Počasí (30.8.2024 6:37)

V Česku budou v následujících dnech panovat velmi vysoké teploty. Ty mohou v některých oblastech dosáhnout až na 34 °C. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu.

V pátek bude jasno až polojasno, ráno se ojediněle vytvoří mlhy. Odpoledne a večer se při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 30 až 34 °C. Vát bude slabý, odpoledne místy mírný severní až severovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trápí vás chrapot ze zmrzliny? Může jít o příznak vzácné alergie, odhalí ji test s ledem

Kvůli vysokým teplotám je v platnosti také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ uvedli meteorologové ve výstraze.

Až do odvolání je pro celé území České republiky v platnosti také výstraha před požáry. „V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů,“ varovali meteorologové. Lidé by neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

Noc na sobotu bude polojasno až skoro jasno. Na severu a severozápadě k ránu místy až zataženo a ojediněle se může vyskytnout slabý déšť nebo přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 20 až 16 °C, v údolích se ojediněle budou pohybovat kolem 14 °C. Povane slabý, místy mírný vítr ze severních směrů o rychlosti 2 až 6 m/s.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V sobotu bude převážně polojasno. Na severu a severovýchodě místy oblačno až zataženo a ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 26 až 30 °C, na jižní Moravě až na 33 °C, na severu kolem 24 °C. Vát bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s. Ráno a večer půjde o slabý vítr do 4 m/s.

Na neděli meteorologové předpovídají polojasno až oblačno. Během dne se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo i bouřka. Nejnižší noční teploty klesnou na 18 až 14 °C, přes den dosáhnou na 26 až 30 °C, na jižní Moravě až na 33 °C. Povane slabý východní vítr rychlostí do 4 m/s.

V pondělí bude skoro jasno až polojasno. Během dne se při zvětšené oblačnosti vyskytnou na jihozápadě místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 17 až 13 °C, přes den dosáhnou na 27 až 32 °C. Vát bude slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Převážně polojasno bude také v úterý. Při zvětšené oblačnosti se na západě a severozápadě místy mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty klesnou na 19 až 14 °C, přes den vyšplhají na 28 až 32 °C, na jihovýchodě až na 34 °C. Povane slabý proměnlivý vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Japonsko zasáhl tajfun Šanšan. Očekávají se extrémní škody, evakuovat se musely miliony lidí

Tagy: