V Česku zemřelo další dítě s koronavirem. Holčičce bylo pět let

Ilustrační snímek

Aktuální covidová statistika

V Česku zemřelo další dítě, které se nakazilo koronavirem. Dívence bylo podle statistik dostupných na webu ministerstva zdravotnictví pět let. Jde už o devátou dětskou oběť s covidem v Česku, stejný počet zemřelých evidují hygienici také ve věkové kategorii 15 až 24 let.

Dívka podle dat hygienických stanic zemřela 8. února v Olomouckém kraji, konkrétně okrese Jeseník. Bylo jí pět let. Více informací ale zdravotníci nezveřejňují, proto není jasné, zda trpěla nějakými dalšími nemocemi a zda byl covid hlavním důvodem jejího úmrtí.

Jen čtyři dny před holčičkou přibyl do smutných statistik 12letý chlapec z Prahy. Po zveřejnění článků o jeho smrti se ale ozvala rodina, podle které sice zemřel s covidem, ale měl těžkou nevyléčitelnou nemoc. „Nemohl chodit ani sedět, nemluvil, vážil pouze 13 kg a hlavní příčinou jeho odchodu bylo vdechnutí zvrácené potravy do plic,“ popsala babička pro TN.cz.

Týden předtím vyšlo najevo úmrtí ani ne ročního chlapečka, který s koronavirem zemřel také v Praze. Ve věkové kategorii do 14 let přišlo v Česku o život už devět dětí s covidem. Z toho bylo pět dívek a čtyři chlapci. První dítě, které bylo mladší 15 let a zemřelo v souvislosti s nákazou, byla v únoru 2021 osmiletá holčička z Plzeňského kraje.

Devět obětí s covidem zaznamenali hygienici také v kategorii do 24 let, kde převažují muži (6) nad ženami (3). Mladší lidé mívají ale podle lékařů spíše lehký průběh onemocnění, zvláště pokud jsou očkovaní.

Tagy: