Tragédie v čínském uhelném dole: Nejméně 16 horníků se otrávilo oxidem uhelnatým

Nejméně šestnáct horníků zemřelo v uhelném dole na jihozápadu Číny poté, co byli uvězněni v podzemí a vystaveni nebezpečné úrovni oxidu uhelnatého. O neštěstí informovala čínská státní média.

Podle čínské státní televize CGTN bylo v době incidentu v uhelném dole Songzao 17 lidí. Důl se nachází v městě Chongqing. Záchranáři vyprostili pouze jednu přeživší osobu, která je nyní v kritickém stavu v nemocnici.

K nehodě došlo v neděli těsně po poledni tamního času. Podle informací webu CNN v dole začal hořet dopravní pás, který produkoval nadměrné množství oxidu uhelnatého a horníky v dole uvěznil. Státní zpravodajská agentura Xinhua uvedla, že hladiny oxidu uhelnatého uvnitř uhelného dolu překročily bezpečnostní limity.

Čínské ministerstvo pro nouzové řízení ve svém prohlášení uvedlo, že se snaží zjistit příčinu nehody a zavést bezpečnostní opatření. K vedení záchranných a vyprošťovacích prací v dole byl vyslán tým vedený zástupcem ředitele Národního úřadu pro dohled nad bezpečností uhlí, uvedlo ministerstvo.

Web CNN informoval, že zařízení vlastní státní energetická firma Chongqing Energy. Manažeři uhelného dolu Songzao již dříve dostali pokutu kvůli porušení bezpečnosti na místě.

Navíc na konci roku 2019 vydal úřad pro dohled nad bezpečností uhelných dolů v Chongqingu hned několik pokut. Ty nejvyšší se v přepočtu pohybovaly kolem sta tisíc korun. Všechny měly být za použití nesprávných metod při odstřelování dolů, uvádí úřad ve svém prohlášení.

Těžařské nehody nejsou v Číně neobvyklé. V roce 2017 došlo podle oficiálních statistik celkem k 219 haváriím při těžbě uhlí, při nich zahynulo 375 osob. V roce 2018 zahynulo v dolech 333 lidí.

Tagy: