Záhadný incident v jaderné elektrárně: Rusové v děsu běhali kolem, mnozí zahynuli

Areál elektrárny Záporoží hlídá zhruba 500 ruských vojáků. (1. 5. 2022)

Válka na Ukrajině (19.7.2022)

V areálu ukrajinské Záporožské jaderné elektrárny došlo před víkendem k dosud nevysvětlenému incidentu, při kterém se zranilo nebo zemřelo nejméně devět ruských vojáků. Přesný počet obětí není znám. Starosta přilehlého města Enerhodar popsal incident s tím, že okupanti „ve strachu pobíhali kolem elektrárny“.

Otrava, sabotáž, výbuch, vzpoura? Zatím nikdo netuší, co přesně se stalo minulý týden v areálu Záporožské jaderné elektrárny. Objekt zabrali Rusové v prvních dnech války a nukleární stanici dokonce ostřelovali. Na místě nyní pod taktovkou okupantů stále působí ukrajinská obsluha elektrárny, která zajišťuje proud pro zhruba 20 procent Ukrajiny.

Směny se obyčejně pravidelně střídají, to se ale kvůli tajemnému incidentu změnilo. Jaké informace jsou zatím k dispozici?

Útěk a zděšení

Dmytro Orlov, starosta města Enerhodar, které leží v přímé blízkosti jaderné elektrárny, pro média popsal, že v nemocnici skončilo s různě vážnými zraněními nejméně devět lidí. Neřekl ale, co přesně se stalo. „Jeden z nich je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Někteří zemřeli, ale nemůžeme říct, kolik jich bylo,“ uvedl Orlov. Informovaly o tom ukrajinská mutace webu Pravda a list Daily Mail.

„Vojáci byli tak vystrašení, že v panice pobíhali kolem elektrárny. Blokovali dvě směny personálu, které si měly normálně předat práci,“ popsal Orlov.

Výbuch munice?

Další kousky do záhadné skládačky přidal Petro Kotin, šéf ukrajinské nukleární agentury Energoatom. Podle něj byla situace v oblasti „velmi napjatá“. Na rozdíl od Orlova navíc mezi řádky naznačil, co se mohlo stát. Rusové totiž k Záporožské jaderné elektrárně navozili řadu vojenské techniky a mohlo teoreticky dojít k nehodě či zpackanému výstřelu do vlastních řad.

„Okupanti sem přivezli raketové systémy, ze kterých ostřelují druhou stranu Dněpru a území kolem Nikopolu,“ uvedl Kotin.

„Těžká technika, zbraně i výbušniny jsou uskladněné v areálu Záporožské jaderné elektrárny,“ doplnil šéf Energoatomu.

Oblast strategické elektrárny v současnosti brání zhruba 500 ruských vojáků.

Tagy: