Únavu, hubnutí či žízeň u dětí nepodceňujte: Může jít o cukrovku, trpí jí téměř milion Čechů

Diabetes Day vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) již od roku 1991 a tento den připadá na 14. listopadu. Cílem je poukázat na to, že v Česku se léčí s cukrovkou téměř milion lidí a mnoho dalších ani netuší, že toto onemocnění má. Podle odborníků z Mezinárodní diabetologické federace bude lidí s cukrovkou přibývat a v roce 2045 může být ve světě až 629 milionů lidí s tímto onemocněním. Mezi diabetiky je také řada dětí. Nemoc se nevyhýbá ani těm nejmenším.

Malá byla taková bez života, nesmála se, nedováděla, pořád spala a byla unavená. Hodně zhubla a pořád měla žízeň.

První příznaky se u malé Johanky objevily, když byl holčičce asi rok a půl. „Malá byla taková bez života, nesmála se, nedováděla, pořád spala a byla unavená. Hodně zhubla a pořád měla žízeň,“ vzpomíná maminka. Vyšetření ukázala vysoký cukr v krvi. „Doktorka nás hned poslala do Motola a tam si nás nechali dva týdny. Už po třech dnech v nemocnici se Johanka začala zase smát a nebyla jak hadrová panenka,“ pokračuje maminka, která byla ráda, že se konečně přišlo na to, co malé je. „Možná jsem byla jedna z mála, ale já měla opravdu radost, že známe diagnózu. A hlavně, že moje dítě bylo zase plné života jako dřív.

Když jsem se dozvěděla, že má Johanka cukrovku, jásala jsem. Konečně jsem věděla, co jí je.

Život s dítětem diabetikem přináší řadu omezení. Pro rodiče je většinou těžké rozhodnout se, zda ho zařadit do kolektivu, nebo jej mít doma na očích. „Chtěla jsem, aby Johanka byla mezi vrstevníky. Zároveň jsem ale byla na rodičovské s druhou dcerou, tak jsem váhala. Nakonec jsme vyzkoušeli dvě školky, protože v té první nám nevyšli vstříc. Napodruhé to ale vyšlo. S paní učitelkou i kuchařkami jsme se domluvili na takových podmínkách, které budou pro dceru vhodné,“ pokračuje maminka Johanky, která je dnes už školačkou.

Díky léčbě může žít Johanka plnohodnotný život.

Paní doktorka nastavila Johance režim inzulínových dávek tak, aby to šlo co nejlépe skloubit s dopoledním pobytem ve školce. „Každé ráno jsem Johance připravila batůžek s diabetickými potřebami. Paním kuchařkám jsem koupila váhu a každý týden připravovala rozpis jídelníčku s výměnnými jednotkami,“ popisuje maminka. Johanka se naučila se svou nemocí žít a bez problémů zvládla přechod na základní školu. Podle maminky malé Johanky je důležité dítěti vše dobře vysvětlit, nastavit určitý režim, ale zároveň se snažit, aby prožilo dětství se svými vrstevníky.

Druhý typ cukrovky si lidé často pletou s prvním. Rozdíly jsou značné

Odborný název pro cukrovku zní diabetes mellitus. „U tohoto onemocnění rozlišujeme dva typy. Pokud dítě onemocní diabetem, jedná se i diabetes mellitus 1. typu,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Lebl z pediatrické kliniky FN Motol. Tento typ cukrovky nemá mnoho společného s 2. typem, který vzniká u starších lidí nebo u lidí s nadváhou. „Vznik 1. typu nesouvisí s váhou dítěte, ani s tím, jestli dítě často konzumuje sladké. Je to onemocnění, které nelze ovlivnit. Důvodem je, že tělo začne ztrácet schopnost vyrábět inzulín,“ pokračuje lékař.

Typickými příznaky diabetu 1. typu je časté močení, velká žízeň, únava a hubnutí. „Pokud dotyčný není včas léčen, může dojít k rozvoji diabetického kómatu s těžkým stavem a ohrožením života,“ vysvětluje Jan Lebl. Na druhou stranu, jakmile se zahájí léčba, dítě se velmi rychle cítí dobře a vyrovná se svým vrstevníkům. „Díky včasné a cílené léčbě mohou děti s diabetem prožít plnohodnotný život,“ pokračuje lékař.

Rodinám dětí s cukrovkou pomáhá Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR, které bylo založeno v roce 1990 jako jedna ze čtyř organizací diabetiků v ČR.

Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR hájí zájmy dětských diabetiků, účastní se jednání, které se těchto dětí týkají, spolupracuje s regionálními kluby v celé republice, které pořádají akce pro děti během celého roku. Hlavním posláním je podpora lázeňských pobytů, táborů, výletů a kurzů, které jsou určeny pro děti s cukrovkou. Tyto děti se většinou nemohou zúčastnit běžných táborů nebo škol v přírodě z důvodu svého hendikepu. A právě tyto dia aktivity jim to umožní, navíc se seznámí s dalšími dětmi, které mají stejné onemocnění a nepřipadají si tak „jiní“.

Rodiče oceňují, že si během pobytů dětí v přírodě mohou odpočinout od každodenní péče o zdravotně postižené dítě. „S těmito aktivitami máme vynikající zkušenosti a nejvíc nás těší děkovné dopisy od rodičů a dětí, které nám posílají. Je to pro nás obrovská motivace, že to má smysl,“ říká předsedkyně sdružení Zdeňka Staňková.

Děti s diabetem nejsou ohrožené covidem více než ty zdravé

V souvislosti s onemocněním covid-19 se hovoří o tom, že lidé s cukrovkou patří mezi ohrožené skupiny. Jedná se ale o lidi starší, zejména ty, u kterých došlo k rozvoji pozdních komplikací. Rodiče dětí s cukrovkou se tak nemusí obávat. Pro děti obecně platí, že průběh onemocnění je mírný, mnohdy i bezpříznakový. Pro děti s diabetem platí zásady, které je třeba dodržovat při jakémkoliv infekčním onemocnění.

Zásady uvádí Dětská diabetologie:

  • dostatečná hydratace
  • snaha o dosažení cílové glykémie 6–10 mmol/l za pomoci korekčních dávek pery nebo pumpou
  • testování ketolátek v krvi či moči při déletrvající hyperglykémii nad 17 mmol/l
  • včasné kontaktování diabetologa v případě zvracení či nechutenství
  • kontaktování praktického dětského lékaře při známkách infekčního onemocnění k posouzení vhodnosti testování na COVID-19

Tagy: