Nádraží na Chrudimsku stálo 120 milionů, používat se ale téměř nebude. Je moc daleko

V Heřmanově Městci na Chrudimsku nechali postavit autobusové nádraží za 120 milionů. To se nachází zhruba kilometr od centra a panují obavy, že lidé to budou mít na náměstí daleko. Radní a zástupci kraje přišli s řešením. Na nádraží bude zatím jezdit jen malá část spojů.

Vybudování nového nádraží na okraji města prosadilo bývalé zastupitelstvo Heřmanova Městce. Po volbách se ale vedení města změnilo a na radnici panuje názor, že terminál byl moc drahý a navíc je postavený příliš daleko od úřadů, škol a obchodů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidička zkolabovala, autobus plný dětí zachránil školák. Hrdinský počin zachytila kamera

Radní a zástupci kraje se proto dohodli, že na něj budou od 11. června zatím jezdit jen některé spoje. „Domluvili jsme se, že většině našich spojů umožníme nástup i výstup na náměstí, jak byli občané doposud zvyklí. Na terminál samozřejmě některé linky jezdit budou. Chceme v následujícím půlroce vyhodnocovat data a ohlasy od cestujících, abychom pak mohli s jízdními řády více hýbat podle toho, jak potřebujeme a samozřejmě s ohledem na názor radnice,“ řekl podle webu deník.cz náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Přímo na náměstí se totiž nachází základní škola, kterou navštěvuje 800 žáků. Polovina z nich dojíždí do Heřmanova Městce z okolních obcí. „Bylo by opravdu nešťastné, aby děti z Klešic ráno projely autobusem pár metrů od své základní školy a musely vystoupit až na terminálu. Pak by i prvňáčkové šli necelý kilometr zase zpátky,“ uvedl podle webu iDnes.cz starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek (Patrioti Heřmanova Městce).

Velký terminál v Heřmanově Městci podle něj nemá smysl. „Je to zbytná věc, která se nepovedla. Terminál má smysl v Pardubicích, Chrudimi, Hlinsku. U nás to jsou vyhozené peníze, jsme zadlužené město na několik let,“ řekl Jiroutek.

Aby všechny autobusy trvale zastavovaly na náměstí i na terminálu není podle kraje možné, protože by se spoje zpožďovaly. Situaci ve městě navíc komplikuje i to, že se tam potkávají autobusové linky z dalších krajů. Kvůli tomu nelze příliš posouvat časy odjezdů.

Tagy: